Meghalt Finta József

Meghalt Finta József a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-, kétszeres Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima díjas magyar építész, az MTA és az MMA rendes tagja – közölte a Finta Studió. 

2024. január 8., 11:56

Szerző:

Dr. Finta József, a Nemzet Művésze, Budapest, Salgótarján és Belváros-Lipótváros díszpolgára, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagja, Kossuth-, Ybl Miklós-, Steidl Imre- és Prima Primissa díjas, Köztársasági Elnöki Aranyérmes építész, a Magyar Érdemrend középkeresztjének kitüntetettje, festő és verselő életének nyolcvankilencedik évében, egy teljes élettel a háta mögött, békésen de megmásíthatatlanul magunkra hagyott bennünket – írja az Építészfórum a Finta Stúdió közlése alapján. 

Építészi munkásságát 1958-ban a LAKÓTERV-ben kezdte, ahol közel harminchat évig dolgozott. Eleinte tervezői, majd műteremvezetői és végül igazgatóhelyettes-főépítész beosztásban. Már a kezdetektől sikeresnek számított. 1961-ben tervezett Dunaújvárosi garzonház megvalósulása meghozta az első sikerét. 1965-ben Ybl-díjat kapott. A LAKÓTERV egyik legtöbbet foglalkoztatott építésze lett, melyhez hozzájárult szakmai elkötelezettsége és hatalmas munkabírása is. Országosan ismert építésszé a Duna Intercontinental szálló (1966-1969) tette (ma: Hotel Marriott).

Már 1966-ban a MÉSZ vezetőségi tagjává választották, melynek nyolc évig elnökségi tagja is volt. 1970-től kezdve folyamatosan épülnek szállodái (Hotel Volga (ma Ibis Váci út – nemrég bontották le), Hotel Fórum, Hotel Voronyezs, Hotel Buda Penta (ma Mercure Buda), Hotel Novotel, Hotel Liget (ma Ibis Heroes Square), Grand Hotel Corvinus Kempinski (ma: Kempinski Hotel Corvinus), stb.). A 80-as, 90-es évek fordulója táján egyre több nagyszabású épület tervezését vállalja, melynek egy részének építése már átnyúlik 1994 végére, amikor műterme egészével megalapította a Finta és Társai Építész Stúdió Kft.-t, mely negyven fős irodává nőtte ki magát. Ezen időszak legjelentősebb munkái: ORFK-BRFK Székháza („Rendőrpalota”), WestEnd City Center, BME-ELTE (ma már csak a BME) Informatikai épülete.

 (Kiemelt képünk: Finta József. Fotó: Finta Studio Facebook)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.