Meghalt az egyik leggazdagabb magyar, nem tudni mi lesz a vagyonával

Örökös nélkül hunyt el.

2021. augusztus 28., 10:40

Szerző:

Örökös nélkül hunyt el Magyarország egyik leggazdagabb embere, Csebi Pogány Alajos néhány napja – adta hírül a Blikk. A 89 éves, kalandos életű milliárdost idősebb korában számos tragédia érte, két gyermeke is elhunyt, valamint az egyik feleségét is elveszítette. A gyémántkereskedő életéről könyvet is írtak és Frei Tamás, valamint Friderikusz Sándor is forgatott vele.

Csebi Pogány Alajos húszévesen, 1952-ben vándorolt Ausztriába, majd Belgiumba, ahol megnősült, és felesége apján keresztül került be a gyémántszakmába. Élete során vezette az amszterdami gyémánttőzsdét, valamint a belga és az angol királyi családok udvari ékszerésze is volt. A rendszerváltás után jött vissza Magyarországra, és Dunakilitin építtetett magának egy 4,5 milliárd forintos kastélyt. 70 évesen hazatérve újra megnősült, és felesége segítette az itteni befektetéseiben. 2003-ban a 100 leggazdagabb magyar között az 58. helyen szerepelt a neve, amire akkor úgy reagált: az első helyen lenne a helye. Az oldal szerint korábban azt mondta a milliárdos, a hazára hagyja a kastélyát, és csinál egy alapítványt is, ám erről egyelőre nem lehet tudni. 

 

 

(Képünk illusztráció: Lefoglalt készpénz és ékszer a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon tartott sajtótájékoztatón 2020. július 3-án. Tizennyolc embert fogott el a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ egy összehangolt kábítószer-ellenes akció keretében június 30-án Győrszentivánban, Nagyszentjánoson, Szombathelyen, Veszprémben és Tatán. Az akció során egy családi alapon szerveződő bűnözői csoportot, valamint az ahhoz kapcsolódó terjesztői és fogyasztói kört számolták fel, lefoglaltak három ingatlant, 12 járművet, több millió forint készpénzt, ékszereket, valamint különböző típusú kábítószergyanús anyagokat. MTI/Krizsán Csaba)