Megalakul az új Országgyűlés, lezárások, demonstrációk és eskük sora vár ránk kedden

Noha az előző két parlamenti ciklusban még a Fidesz rendezett össznépi banzájt a parlament alakulása alkalmából nemzet főterére, amelyről Orbán Viktor maga állította 2010-ben, hogy visszaadták a népnek, most az államhatalom mindent megtett, hogy elzárja még a környéket is az állampolgároktól.

2018. május 7., 19:38

Szerző:

Hatalmas területet foglal el a Terrorelhárítási Központ Budapest lakói elől hétfő éjféltől kedd délelőtt 11-ig, Az új Országgyűlés alakuló ülésének a napján ugyanis szinte a fél Belvárosra kiterjedő különleges intézkedéssort léptetnek életbe. Ez május 8-án 0 órától délelőtt 11-ig marad érvényben, s nemcsak az Országház környékén, annál jóval nagyobb területre lesz érvényes a TEK-féle rendszer. A lezárt területeten a TEK-esek lakásokba mehetnek be, embereket zárhatnak be vagy küldhetnek ki bárhonnan, általuk veszélyesnek vélt tárgyakat és anyagokat kobozhatnak el. 

Ahogy azt már korábban is megírtuk, először a parlamenti őrség jelentette be, hogy lezárja a Kossuth teret, amiről április 24-én döntött az Országgyűlési Őrség arra hivatkozva, hogy a parlament keddi alakuló ülésén a külföldi és magyar védett személyek részvételével tartandó hivatalos programok egy része kiterjed a Kossuth térre is, így erre mindenképp szükség van. Aztán ezt a lezárást időben és térben is kiterjesztette 26-án.

A jelenleg hatályos lezárási határozatban az áll, hogy hétfőn 18: 00-tól kezdődött a lezárás, az érintett terület (kékkel) pedig így néz ki (az eredetileg tervezett lezárás pirossal):

Teljesen elzárják a Kossuth teret az alakuló ülésre. A lépés példátlan szigorú
Fotó: 168 óra

A hatalmas, sosem látott biztonsági készültség – ki tudja, mitől tart ennyire az újabb kétharmadot nyert hatalom – eredetileg két megmozdulást veszélyeztetett, a már hétfő este 6-kor kezdődő élőláncot, illetve a holnap délelőtt 10-re bejelentett demonstrációt. Ezeket egyébként a szervezők a lezárások ellenére fenntartották, az élőlánc valamivel hat órát követően el is kezdett felállni az Országház körül a rendőrséggel történt előzetes egyeztetés alapján.

A kedd délelőtti tüntetés egyetlen kikötése az volt, hogy bemehetnek a lezárt területre, de színpadot nem építhetnek.

Csakhogy a Mérce információi szerint nem is ezekkel a kisebb demonstrációkkal, hanem a kedd 18 órára bejelentett tüntetésszínpadjával is akadt egy kis probléma. Nevezetesen az, hogy miután ma 18 órától a parlamenti őrség elrendelése értelmében a Kossuth teret le fogják zárni, majd éjfélkor életbe lép a TEK-féle zárás is (ami másnap legkésőbb 11 óráig tart), a holnapi tüntetés színpadát már ma el kellett kezdeni felépíteni, hogy időben kész legyen. Csakhogy a TEK intézkedésének indoklásában, amit a tüntetés szervezői is kézhez kaptak, szerepel egy passzus, ami alapján a színpad sorsa meglehetősen bizonytalan.

„Az elrendelt intézkedés hatálya alatt a védett személy biztonsága, jogellenes cselekmények megelőzése érdekében – a konkrét helyzet függvényében, a jogszabályban meghatározott feladatok maradéktalan és biztonságos végrehajtásának biztosításáért – a rendőrség a közbiztonságra veszélyt jelentő anyagoknak, eszközöknek, tárgyaknak az intézkedéssel érintett területre való bevitelét megtilthatja, illetve onnan azokat eltávolíthatja és letétbe helyezheti.”

Mindez elméletileg akár érintheti a színpadot is, amit ma 18 óráig részben felépítenek a Kossuth téren, ugyanis az indoklásból nem nagyon derül ki, hogy mi alapján dől el, hogy egy tárgy vagy eszköz veszélyezteti-e a védett személyt, és a TEK elbontja-e ennek alapján vagy sem.

Ráadásul a demonstráció szervezői arra sem kaptak választ, hogy előzetesen ellenőrzik-e a már hétfőn délután megépült színpadot, vagy sem. Közben persze a rendőrség is bejelentette a maga lezárási szándékát, azzal a figyelmeztetéssel, hogy az Országház környékét még messziről is érdemes elkerülni, főként autóval. Hogy miért:

Lázárások május 8-án a rendőrségi térkép szerint
Fotó: Forrás: police.hu

Hogy mi lesz a Kossuth téren tartandó hivatalos program, ami miatt mindenképp lezárásra van szükség, azt egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy a Fidesz-frakció az alakuló ülésekkor hagyományosan együtt érkezik a Parlamentbe, majd az ülés után az épület előtt csinálnak egy csoportfotót is. Ez egyébként négy éve is így volt, lezárás is volt, a Jobbik akkor is csak a 2-es villamoson túl tudott demonstrálni, ugyanakkor a fideszes híveket mind 2010-ben (amikor Orbán Viktor még azt közölte velük, hogy visszaadták a népnek a nemzet főterét), mind pedig négy éve beengedték a térre.

Most azonban az Országgyűlés honlapján található napirendből még csupán annyi derül ki, hogy délelőtt tízkor elkezdődik az alakuló ülés, amely várhatóan délután kettőig, azaz a napirendi pontok megtárgyalásáig tart majd.

Az ülést Áder János köztársasági elnök nyitja majd meg, aki bejelentést tesz a parlamenti mandátumot nyert képviselők megbízóleveleinek átvételéről, azaz az új parlament létrejöveteléről. Ezután az új parlament elénekli a Himnuszt, beszédet mond a korelnök, aki ideiglenesen, azaz az új házelnök megválasztásáig – Kövér László lesz a régi-új úr a Házban – vezeti az ülést.

Ezután a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási bizottság vezetői beszámolót tartanak a választás lebonyolításáról, ehhez már a parlament határozatképességére lesz szükség, hiszen a képviselők szavaznak a választások tisztaságáért és lebonyolításáért felelős szervek munkájáról.

Ezt követően a parlamenti munkához elengedhetetlen tisztségviselőket választják meg, elsőként azokat, akik a mandátumok felügyeletéért felelősek. Ha minden képviselő mandátuma rendben van, akkor a honatyák és honanyák esküt tesznek az Országházban, méghozzá az alaptörvényre (kis kitérő, hogy kedden reggel már 8.30-kor esküt tesz valamennyi szocialista és párbeszédes képviselő a Köztársaság kövénél, ezt tekinti majd ugyanis valódi hűségtételnek az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség a következő négy évben).

Ezután a levezető elnök bejelenti a harmadik Orbán-kormány megbízatásának megszűnését. Majd Áder János újból a plénumhoz szól: bejelenti, hogy – mint szintén megírtuk – hétfőn délelőtt felkérte Orbán Viktort a kormányalakításra, s javaslatot tesz a Háznak, hogy szavazzák meg a miniszterelnököt.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nemcsak a Fidesz-KDNP parlamenti kétharmada, hanem a parlamentáris szokások is arra engednek következtetni, hogy Orbán Viktor nagy arányban szavazzák majd meg kormányfőnek, noha ennek időpontja még nem ismert. Ő ezután beszédben jelentheti be, hogy kiket kíván kormánya tagjainak, s milyen struktúrát képzel el, ám ezzel kapcsolatban változtatni kell a jogszabályokon, s mivel nincs erre vonatkozó javaslat a Ház előtt, ez még több időt vehet igénybe. (Ezzel kapcsolatosan cikkünk korábbi verziójában tévesen szerepelt, hogy már ma megalakulhat a negyedik Orbán-kormány. A tévedésért elnézést kérünk – a szerző.)

De a parlamenti alakuló ülésnek nem szakad azonnal vége, még megválasztják – titkos szavazással – az Országgyűlés elnökét (Kövér Lászlónak az említett okokból nem kell aggódnia), majd a parlamenti alelnököket és a törvényhozási bizottság elnökét, továbbá a jegyzőket és a háznagyot is megválasztják a képviselők. A Fidesz-KDNP korábban megegyezett az ellenzéki pártokkal, hogy a választási eredmények fényében hogyan osztozkodnak majd a frakciók a bizottsági elnöki és alelnöki posztokkal, így e kérdésben sem várható plenáris vita.

Hiába is terjesztenének a be a képviselők új javaslatot akár már holnap, vagy vetetnék napirendre akár a parlament előtt lévő Stop Soros csomagot az alakuló ülésen, valójában a Kövér László nevéhez köthető napirendi javaslat a tisztségviselők megválasztását követően már az ülés berekesztését indítványozza, a képviselők eléneklik majd a Szózatot, a házelnök rendkívüli ülést hív össze, tehát megjelöli a következő ülésnap időpontját, majd a Fidesz várhatóan kivonul az Országház lépcsőjére a díszfotózkodásra.

És mindeközben az utcán?

Biztosan főváros-szerte kormány- és kordonellenes demonstrációk és akciók is, amelyek ráadásul folyamatosan változtak az újabb és újabb állami lezárások hírére.

    • Késő délután a Civil Ellenzéki Kerekasztal vonul majd a városban: elmennek az ellenzéki pártok székházaihoz, ahol arra kérik a pártokat, hogy ne vegyék fel képviselői mandátumukat, ne tegyék le az esküjüket, hogy ezzel jelezzék, ők többé nem a NER részei.

Diktatúrában az Ellenzéknek az utcán a helye!

A Fidesz a 2011-es alkotmánymódosítással, a fékek és ellensúlyok szisztematikus eltörlésével, és az önmagára szabott választási törvénnyel megszüntette...

      • Már – mint arról beszámoltunk – hétfőn este 18.00-tól megkezdte a Jogállamot nevű csoport az élőláncot a Parlament körül.

Élőláncot a Parlament köré!

Élőláncot a Parlament köré! Bár az Országgyűlés megalakulása napján 10:00-tól és 18:00-tól is lesznek bejelentett demonstrációk, szükségét érezzük...

    • Kedd délelőtt a Civil Ellenzéki Kerekasztal ismét tüntetni fog a Kossuth téren, ahol kinyilvánítják, hogy „a többség nem akarja, hogy a csalással megválasztott új parlament és kormány felálljon”.

Nem akarjuk ezt a Parlamentet és kormányt!

null

  • Aztán megszűnik a TEK-es lezárás kedd délelőtt 11-kor, a parlamenti őrség kordonos lezárása pedig 2-kor, így zavartalanul jöhet délután 6-kor a pár ezresnek ígérkező tüntetés a Kossuth téren. Este ugyanis itt rendezi meg harmadik tüntetését a Mi vagyunk a többség nevű csoport is. A Facebook-eseményben azt írják, hogy „nem hagyhatjuk hogy Orbán korrupt rendszere miatt elveszítsük a szabadságunkat, az EU-s támogatásokat vagy hazánk helyét Európában. Megvédjük a civileket, az önkormányzatokat és a bíróságokat!” A közösségi oldalon jelenleg több mint 9 ezer ember jelezte, hogy ott lesz a megmozduláson, további 28 ezer ember pedig érdeklődik az esemény iránt.

3.0 Mi vagyunk a többség - Tüntetés a demokráciáért

3.0 Mi vagyunk a többség - Tüntetés a demokráciáért