Megadta a börtön elől elszökött Nikola Gruevszkinek a menedékjogot Orbán Viktor és hatósága

2018. november 20., 14:12

Szerző:

Nikola Gruevszki menekültkénti elismerésének jogszabályi feltételei fennállnak – a kormányzati szócsőként működő Magyar Idők szerint ezt állapította meg a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a volt macedón miniszterelnök által benyújtott kérelem részletes kivizsgálása után. Úgy tudják, a hatóság megalapozottnak tekinti Gruevszki félelmét, hogy hazájában veszélyben lenne az élete, ugyanis

„a hatóságok nem biztosítanának neki védelmet, hiszen a kormány – amely a macedón hatóságokat is irányítja – nem demokratikus lépésekkel kívánja korlátozni és elvenni a volt miniszterelnök személyes szabadságát"

– hangzik a cikk.

A Magyar Idők információi szerint a bevándorlási hivatal arra a következtetésre jutott, hogy Gruevszki visszatérése esetén „hazájában a politikai múltja és véleménye, illetve az új kormány részéről őt ért koholt vádak miatt a hatalom üldöztetésének lenne kitéve". Eszerint Gruevszkit először november 12-én hallgatta meg személyesen a menekültügyi hatóság Budapesten, mint írták:

– Gruevszki részletesen beszámolt a november 10-én benyújtott menedékjog iránti kérelmének indokairól, valamint Magyarországra érkezésének körülményeiről. A politikus elmondása szerint Macedónia fővárosából Szkopjéból az albán fő városba, Tiranába ment, ahol felkereste a magyar nagykövetséget, és menedékjog iránti kérelmet nyújtott be. Ezt követően Montenegró fővárosába, Podgoricába, majd Szerbiába utazott, ahonnan gépkocsival Budapestre érkezett. Úti okmányként személyi igazolványát használta, amely Albániában, Koszovóban, Montenegróban és Szerbiában is beléphetett. A szerb–magyar határra november 12-én hajnal 5 órakor érkezett. Déli szomszédunk hatósága útlevelet kért tőle, mivel európai uniós tagállam területére kívánt lépni.

„Gruevszki ekkor egy, a magyar állam által neki kiállított, egyszeri utazásra jogosító okmányt mutatott be, így folytatta útját Budapestre"

– áll a cikkben. Ezután a lap részletesen ismerteti Gruevszki álláspontját az őt érintő macedóniai eljárások kapcsán, amelyek a korrupció miatt elítélt volt kormányfő szerint természetesen alaptalanok és politikailag motiváltak. „Gruevszki megerősítette a magyar menekültügyi hatóságnak, hogy a nyilvánvaló politikai üldöztetés, valamint a bíróság részéről tapasztalt diszkrimináció miatt folyamodott menedékjogért. Hangsúlyozta, hogy Macedóniában jelenleg nincsenek meg az igazságos ítélkezés és a független bíróság feltételei" – írja a Magyar Idők.

Nikola Gruevszki, Orbán Viktorral és Németh Zsolttal
Fotó: Facebook/Nikola Gruevski

Noha a Magyar Időkben történt közlés tekinthető hivatalosnak is, a menekültügyi hatóság egyelőre nem erősítette azt meg. Nagy kérdés azonban, hogy miféle bizonyítási eljárásban vizsgálta Gruevszki menekültkérelmét a magyar állam, s milyen bizonyítékokkal támasztották alá az állítólagos üldöztetés tényét.

Mindez azonban még annyira sem számít, hiszen a Bevándorlási és Menekültügyi hivatalnak illetékesség hiányában azonnal vissza kellett volna utasítania Gruevszki menekültkérelmét a hatályos magyar alaptörvény és jogszabályok értelmében.

A vesztegetés miatt kiszabott kétéves börtönbüntetése és több más per elől elszökött, jogerősen elítélt volt macedón kormányfő ugyanis kizárólag Magyarország – az Orbán-kormány – által biztonságos országokon keresztül érkezett hazánkba. Márpedig, ha egy kérelmező biztonságos származási országból jött és biztonságos tranzitországokon át érkezett ide, az ilyen külföldieket automatikusan elutasítják.

Ezzel szemben a Magyar Idők, s vélhetően a Gruevszki szökését is segítő magyar kormányzati csapat azt találta ki, hogy a volt kormányfő „November 14-én, ismételt hatósági meghallgatásán, három napon belül nyilatkozott arról, hogy miért nem volt lehetősége a Magyarországra érkezéséig érintett biztonságos harmadik országnak minősülő két államban – Szerbiában és Montenegróban – védelmet igényelni, illetve azt a védelmet miért nem ítélte hatékonynak.

Ennek oka, hogy Macedónia mindkét említett országgal jó kapcsolatot ápol, kiváló az együttműködés köztük, ezért Gruevszki attól fél, hogy akár Szerbiába, akár Montenegróba való visszatérése esetén átadnák őt a macedón hatóságoknak.

Mindezek alapján a kormánylap szerint „a magyar menekültügyi hatóság elfogadta ezt a nyilatkozatot és megállapította, hogy a menedékjogról szóló törvény megfelelő passzusa alapján a kérelem tekintetében nincs elfogadhatatlansági ok."

Bizonyítékként a Magyar Idők által ismertetett hatósági indoklás azt is írja: „A kérelmező macedón politikus nyilatkozatait összevetette az eseményeket taglaló dokumentumokkal, sajtóhírekkel, és megállapította, hogy azokban nem volt olyan ellentmondás, amely alapján megkérdőjeleződött volna Gruevszki szavahihetősége és az általa elmondottak valóságtartalma".