Még nem tudni, mi lesz a Jobbikkal, de a párt a feloszlásra is felkészül

2019. február 15., 11:53

Szerző:

Ha a Jobbik nem kap részletfizetési lehetőséget az adóhivataltól az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott büntetések törlesztésére, akkor a párt ellen felszámolás indul – közölte a párt elnöke a Népszavával.

Sneider Tamás azt mondta, a múlt pénteken vették át azt az ÁSZ-értesítést, amely szerint a legutóbbi, 136 milliós bírságot 15 napon belül kellene utalni, hacsak nem kapnak részletfizetési lehetőséget.

Fotó: Fotó: MTI

Sneider Tamás közölte, hogy a Jobbik parlamenti frakciójának tagjai már elhatározták, hogy ha megszüntetik a pártot, akkor független képviselőként folytatják.

– Azt, hogy magával a párttal mi lesz, egyelőre nem tudni. Elképzelhető például, hogy a Jobbik más néven alakul újjá: a jogászok most dolgoznak a lehetséges forgatókönyveken. Erről jövő szombaton, a Jobbik rendkívüli kongresszusán várható döntés

– mondta Sneider Tamás.

A Jobbik most január elsejétől kezdte részletekben törleszteni azt a 331 millió forintot, amit a parlamenti választás előtt az ÁSZ megállapítása szerint tiltott támogatásként kapott. Ezt a párt két éven keresztül törleszti, negyedévente 40-50 millió forintos részletekben.

– A számvevőszék eljárása miatt a Jobbik elesett további 331 millió forintos állami támogatástól is. Ezt a pénzt az államkincstár korábban levonta, a párt idén már kapott 50-60 millió közötti összeget a költségvetéstől – közölte Sneider.

Közben viszont a számvevőszék ismét 136 millió forintos tiltott f0inanszírozást talált a Jobbiknál, ezzel Sneiderék a párt ugyanekkora állami támogatásnak is búcsút mondhatnak. A Jobbik büntetése így már az 1 milliárd forinthoz közelít. Az ÁSZ döntése ellen nincs jogorvoslati lehetőség.

A pártban arra számítanak, hogy áprilisban már nem kapják meg az államkincstártól a negyedévente esedékes költségvetési apanázst.

Sneider Tamás közlése szerint a Jobbik számláján jelenleg mintegy 20 millió forint van.

A pártelnök szerint az előző büntetésből esedékes részletet valahogy még össze tudják szedni, de ezzel kiürül a pártkassza. A mostani 136 milliós büntetést nincs miből kifizetni, csak a részletfizetés mentheti meg a pártot.