Még mindig drágul az öt éve átadott 4-es metró, amivel a kormány közelében is jól járnak

2019. március 25., 09:15

Szerző:

2014 márciusában adták át a 4-es metrót, azóta körülbelül 23 milliárd forinttal lett drágább. Ebből majdnem 12,5 milliárd kártérítésekre ment. Az alagútfúró konzorciumot Trócsányi László igazságügyi miniszter ügyvédi irodája, a Nagy és Trócsányi képviseli. Az alagútépítő társaság tavaly év végén újabb kártérítési pert indított a BKV ellen az ügyvédi iroda vezényletével, a tét további 11 milliárd forint – tudta meg a 24.hu.

A portál értesülései szerint a BKV Zrt. csaknem 12,5 milliárd forint kártérítést fizetett ki a bírósági eljárások eredményeként, ráadásul az építkezést végző kivitelezőkkel folytatott kártérítési pereknek máig nincs vége.

Az összeg a kártérítési perek mellett a kormány jóváhagyásával kötött megállapodásokra, valamint a beruházásáért felelős DBR Metró Projektigazgatóság fenntartására ment el.

A portál a BKV Zrt.-hez fordult közérdekű adatigényléssel a kártérítési perekkel kapcsolatban. Ebből kiderült, hogy:

  • összesen 47 kártérítési per indult a közlekedési társaság ellen.
  • A perek közül 40 zárult le, 7 van folyamatban.
  • Az eljárások többsége – 38 per – a nyilvánosság teljes kizárása mellett választottbíróság elé került.
  • A BKV 31 esetben fizetett kártérítést, összesen 12 milliárd 348 millió forintnyi közpénzt.
  • 17 per a BKV teljes vagy részleges pervesztességével zárult.
  • 13 eljárás a közlekedési társaság teljes vagy részleges pernyertességével ért véget.
  • 5 eljárás ítélet nélkül megszűnt.
  • 3 esetben a pernyertesség aránya 50–50 százalék.
  • Mindössze 2 per zárult egyezséggel.

A 4-es metró összköltségvetését 2012 végén 452,5 milliárd forintban állapították meg, és ebből a keretösszegből 67,5 milliárd forintot különítettek el a vállalkozókkal folytatott vitákra. A keretet tavaly nyáron 38 milliárd forintra csökkentették.

A 24.hu úgy tudja, hogy a még hátralévő 7 per közül a legjelentősebb az alagútépítő társaság, vagyis a francia, német, osztrák és magyar cégek alkotta Bamco konzorcium által tavaly év végén indított kártérítési per, amelyben 11 milliárd forint a tét. A konzorcium jogi képviseletét a Trócsányi László igazságügyi miniszter résztulajdonában álló Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda.

16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.