Még másfél millió magyar készül elhagyni az országot, a legtöbben Orbán Viktort és a Fideszt tartják felelősnek

2018. augusztus 26., 15:58

Szerző:

Magyarország lélekszámára vetítve még 1,2 millió, a kiskorú családtagokkal együtt másfél millió akarja elhagyni a hazáját politikai és megélhetési okok miatt – derül ki abból a reprezentatív felmérésből, amelyet a Publicus Intézet készített a Vasárnapi Híreknek. 

Fotó: Thinkstock

Az augusztus 10-17. között készült felmérésben 998 embert kérdeztek meg a kivándorlási hajlandóságáról, a megkérdezettek 15 százaléka válaszolt úgy, hogy az elképzelései szerint a jövőben külföldön akar munkát vállalni. Ez jelenthet Magyarország lélekszámára vetítve 1,2 millió embert, az arány pedig már csak azért sem meglepő, mert a megkérdezettek 73 százalékát érinti valamilyen formában a kivándorlás. Akár úgy, hogy ő maga hagyta el Magyarországot, akár úgy, hogy valamelyik családtagja vagy ismerőse már távozott. A megkérdezetteknek átlagosan majdnem hét (6,9 fő) közeli családtagja vagy ismerőse vándorolt ki az elmúlt pár év alatt, és majdnem nyolc fő (7,9 fő) vállal munkát folyamatosan külföldön – hangzik a felmérés. A Publicus Intézet szerint a korábbi évektől eltérően a pártszimpátia már nem játszik szerepet az érintettségben, a végzettség viszont igen. Amíg a nyolc általánost végzetteknek az 59 százaléka számol be érintettségről, addig a magasabban kvalifikáltaknak 78-81 százaléka.

Jellemző az is, hogy a leginkább a fiatalok, a 18-29 közötti korosztály képviselői mennének külföldre, tízből négyen, 41 százaléknyian, ami 580 potenciális kivándorlót jelent. 30-44 között az arány 20 százalék, de a 45-59 közöttiek is nyolc százaléka is a dobbantáson gondolkodik. Azok közül, akik külföldön akarnak munkának vállalni, a legtöbben az alacsony magyarországi fizetéseket jelölték meg okként, de sokan említették azt is, hogy elegük van a politikai helyzetből. 

Amikor arról kérdezték őket, hogy a kivándorlási hullámért szerintük ki a felelős, a legtöbben Orbán Viktort és kormányát, illetve a Fideszt nevezték meg,

és csak másodikként hivatkoztak a magasabb külföldi fizetésekre. A Publicus Intézet tavalyi felmérésében ez még fordítva volt.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.