Még haszna is lehet a jó korán elkezdődött főpolgármesteri, önkormányzati kampánynak

2018. október 11., 17:04

Szerző:

Október 14-én vasárnap 15 órakor immár az ötödik alkalommal rendezik meg a fogyatékossággal élők és támogatóik – mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott emberek és a velük szimpatizáló ép társaik – a Rehab Critical Mass felvonulást. A felvonulás célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a fogyatékossággal élők társadalmi kirekesztésére, egyúttal megmutatni az összefogásban rejlő lehetőségeket.

A felvonulás résztvevői 15 órától a Clark Ádám téren gyülekeznek, a tömeg pedig 16 órakor indul a Lánchídon át, a Deák Ferenc tér melletti Városháza Parkba, ahol koncertek, kulturális- és családi programok várják őket. Az esemény akadálymentes, ingyenes, gyermek- és állatbarát – írták a szervezők, akik arra bátorítják a társadalom nem fogyatékossággal élő tagjait is, hogy csatlakozzanak.

5. Rehab Critical Mass jubileumi felvonulás

null

„Együtt többre vagyunk képesek” – hirdetik az 5. Rehab Critical Mass résztvevői az igazságot, amelyet a leghatékonyabban a „Teljes értékű metrót!” akció során sikerült bizonyítani, amikor az érintett 40 szakmai szervezet összefogásának hatására az M3-as metró felújítása szinte teljes akadálymentesítéssel valósul meg.

A fogyatékossággal élők helyzete – családtagjaikkal együtt – 1.8 millió embert érint Magyarországon, tehát majdnem egy teljes budapesti lakosságot.

Ezek a magyar emberek további sürgős megoldást várnak az akadálymentesítés, ápolási díj, integráció, inkluzív oktatás, támogatószolgálat kiépítése, védett munkahelyek és még számos más ügyében. A Rehab Critical Mass mostanra elérte, hogy a csaknem ezer céget tömörítő nyitottakvagyunk.hu mellett a Főváros vezetése is magáénak érzi a fogyatékossággal élők ügyét, hiszen a vasárnapi rendezvény fővédnöke ezúttal Tarlós István, Budapest főpolgármestere lesz.

Rehab Critical Mass – idén ötödször vonulnak fel jogaikért a fogyatékkal élők
Fotó: Rehab Critical Mass

Tarlós korábban viszont hosszan és határozottan elzárkózott a metrómegállók akadálymentesítésének tervétől, sőt, az idevágó népszavazás elé is akadályok gördültek. Amikor pedig a népszavazást is kezdeményező, szocialista Horváth Csaba kérdést tett fel a Fővárosi Közgyűlésben a főpolgármesternek, Tarlós azt találta mondani: „Nézze Horváth, Ön az én szememben egy kelekótya paprikajancsi.”

Ezután a szociálisan roppant érzékeny főpolgármester az állami televízióban közölte, nem logikus minden állomásra felvonót építeni, hiszen egyetlen liftnél sokkal több embert szállíthat egy alacsonypadlós autóbusz.

Végül Tarlós átgondolta, vélhetően a társadalmi nyomás hatására, így a felújítás alatt álló 3-as metróvonal húsz állomásából tizennyolc lesz akadálymentesen megközelíthetővé, a tervek szerint öt állomáson úgynevezett ferdepályás lifteket építenek. Az erről szóló megállapodást a főpolgármester és Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke írta alá. Érdekes egybeesés, hogy a főpolgármester éppen ezen az eseményen jelentette ki: csak akkor indulna a 2019-es önkormányzati választáson jelenlegi posztjáért, ha marad a közvetlen választás. 

Tarlós el is indul a fővárosi szavazatokért folyó jövő évi csatába.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.