Még az apróért is: 200 millió forintot kap Mészáros Lőrinc péksége

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó pékség is pályázati támogatást nyert.

2022. szeptember 17., 09:02

Szerző:

Több mint 200 millió forintos támogatást nyert Mészáros Lőrincék péksége – tudta meg az RTL Híradó.

Aki a kicsit nem becsüli...

Többségi tulajdonos az ország leggazdagabb emberének érdekeltsége, de így is kell egy kis vissza nem térítendő támogatás. A Vál-Völgye Pékség több helyre is szállít, egyebek közt a Hernádi Zsolt Mol-vezérhez köthető Grand Hotel Esztergomba is. A pékség ügyvezetője az RTL.hu megkeresésére azt írta, a megnövekedett magyar piacot és az exportot is csak bővítéssel tudják kiszolgálni, emiatt kellett pályázniuk, és másokhoz hasonlóan nyertek is.

207,9 millió forintos támogatást ítéltek meg technológiai és infrastrukturális fejlesztések megvalósítására az alcsútdobozi Vál-Völgye Pékség Kft.-nek a Vidékfejlesztési Program keretéből, derült ki a pályázatok információs oldaláról. A támogatásról június 24-én döntöttek.

A céget 2020 júniusában jegyezték be, többségi tulajdonosa a Búzakalász 66 Kft., amely a Mészáros-birodalom többi mezőgazdasági érdekeltségével együtt a Talentis Agro Zrt. alá tartozik. Ebben 99,42 százalékos tulajdonos Mészáros Lőrinc, de a 0,48 százalékos tulajdonrészt birtokló Talentis Group is őt takarja, hiszen annak egyetlen részvényese ő. A pékség kisebbségi tulajdonosa Kenéz-Hanyecz Kinga, aki médiavásárló cégével 2014-ben elnyerte a Varga Mihály által alapított Országos Fiatal Vállalkozó Díjat.

Az RTL megkereste a céget is, ahonn ezt a választ kapták:

„A Vál-Völgye Pékség Kft-t 2020-ban alapítottam a Búzakalász66 Kft-vel közösen. A célunk az volt, hogy minőségi, vadkovászos termékek, és adalékanyag mentes jó minőségű finom pékáru és péksütemény kerüljön be a hotel, étterem és gasztronómiai piacra. A magas minőség miatt újabb és újabb partnerek jelentkeztek azért, hogy a francia és belga fagyasztott pékáru helyett hazai termék kerüljön be a kínálatukba. Az üzem kapacitása azonban idővel elérte a maximumot, így a megnövekedett magyar, és a tavaly elkezdett export piacot csak bővítéssel tudjuk kiszolgálni. Cégünk a fenti okokból pályázott, és sok más pályázóhoz hasonlóan sikeresen nyert az »Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése« megnevezésű pályázaton. A fejlesztési beruházás teljes költsége 600 millió Ft, amelynek kétharmadát saját forrásból biztosítjuk. A megvalósításhoz előleg lehívása nem történt.”

(Kiemelt kép: Az alapító Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án. MTI/Vasvári Tamás)

 

14:50

Tartozásának rendezését és Európai Parlamenti mandátumának visszaadását követeli az MSZP Ujhelyi Istvántól az MSZP, aki vasárnap jelentette be, hogy kilép a pártból.