A Médiatanács döntött róla, mikor kell kitenni a 18-as karikát

A homoszexualitást is ábrázoló műsorszámokra a legtöbb esetben kikerül majd a 18-as karika. 

2021. szeptember 15., 20:53

Szerző:

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa meghatározta az új korhatár-besorolás ajánlásait a pedofilellenes törvény alapján. Az új szabályok szerint dönthető majd el mikor kell 18-as karika a homoszexualitást ábrázoló tartalmakra.

Az újonnan megfogalmazott ajánlások általános érvényűnek számítanak, nem csak a pedofilellenes törvényre adott reakcióként született meg a Médiahatóság által közzétett friss dokumentum, írja a Telex. Az új szabályok szerint egy-egy besorolás attól is függhet, hogy az vonzó vagy elítélendő példaként mutat be bizonyos tartalmakat. A Médiahatóság ki is jelenti, hogy a műsorszámokat azért sorolják be, hogy a 18 év alattiak a megfelelő módon tudják védelmezni különböző műsorszámokkal szemben. 

A dokumentum szerint olyan tartalmak is ártalmasak lehetnek, amelyek: „olyan magatartásmintákat, világnézeteket vagy értékrendet támogatnak, amelyek a társadalmilag elfogadott normákkal, így különösen az alkotmányos alapértékekkel szemben állnak”. A Médiahatóság mindehhez azt is hozzáteszi, hogy nem céljuk bizonyos témák tabusítása, döntéseik az alapján születnek meg, hogy bizonyos életkori szakaszokban milyen feldolgozási képességek adottak a korosztályok számára. A Médiahatóság új ajánlásában ki is emeli: „közvetített üzenet kapcsán fontos leszögezni, hogy a besorolás során a megítélés függhet attól, hogy egy adott műsor vonzó vagy elítélendő példaként mutatja be a kritikus tartalma”. A leglényegesebb szempont a Médiahatóság szerint a besorolásokkal kapcsolatban az, hogy: „tartalmaz-e a kiskorúak fizikai, lelki vagy erkölcsi fejlődésének szempontjából ártalmas hatásokat. Egyébként a hatóság a csatornák kérésére elbírálja az adott tartalmak besorolását. 

A homoszexualitást ábrázoló műsorszámok végeredményében mind a 18 éven aluliak számára nem ajánlott műsorszámok közé kerültek. A bemutatás előtt ki kell tenni a kategória piktogramját a piros körgyűrűben 18-as számot. Azt írják a dokumentumban: „népszerűsítésnek minősül a homoszexualitásnak és a születési nem megváltoztatásának társadalmi normaként, a hagyományos heteroszexuális életviteltől vonzóbb, követendő életformaként történő bemutatása.”

(Kiemelt kép: szivárványszínű szív egy résztvevő pólóján az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) fesztiválja, a 23. Budapest Pride felvonulásán a fővárosi Andrássy úton 2018. július 7-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)