Meddig marad a nyárias ősz?

Akár 31 fok is lehet csütörtökön, de délutántól számíthatunk elszórtan záporra, zivatarra, néhol felhőszakadásra is.

2023. szeptember 20., 14:50

Szerző:

Európa északi, északnyugati részein frontok vonulnak, arrafelé változékony, csapadékos az idő. A Brit-szigetek és a skandináv államok térségében sokfelé jelentős mennyiség esett. Például Svédország északi részén többnyire 20-40 mm hullott, de 75 mm-ről is érkezett jelentés. Hasonló értékeket mértek Skóciában és Walesben is, utóbbi részen 94 mm-t is regisztráltak. Ezzel szemben a kontinens délkeleti felén napos és enyhe az idő – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése. 

A Kárpát-medence időjárását csütörtök estig egyre inkább a közeledő ciklon előoldali áramlási rendszere alakítja.

A déli órákra az északkeleti tájakon is naposra fordul az idő. Többnyire kevés gomolyfelhő lesz felettünk, csapadék nem várható. Éjszaka délnyugaton már megnövekedhet a felhőzet és arrafelé itt-ott zápor előfordulhat. Csütörtökön a szakadozott felhőzet kelet felé terjeszkedik, főleg délután számíthatunk elszórtan záporra, zivatarra, néhol felhőszakadásra is. A déliesre forduló szél a Dunántúlon megélénkül, csütörtökön meg is erősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 fok között valószínű, de a szeles, felhős Dunántúlon jellemzően 15 és 20 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 24 és 31 fok között alakul.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)