Kiderült, ki okozta a pusztító tüzet a Mecsekben

Avart akart égetni a kiskertjében, holott a szomszédok szóltak neki, hogy ez tilos és veszélyes. Füstmérgezést is kapott a férfi, most pedig mindenkitől elnézést kér, de azért eljárás indul ellene.

2022. augusztus 19., 08:27

Szerző:

Facebook-posztban vallotta be felelősségét Kósa Mátyás Krisztián a mecseki óriástűzzel kapcsolatban csütörtökön este. A bejegyzést a Telex vette észre, abban Kósa úgy fogalmaz, a balesetet ő okozta, azért elnézést kér, a felelősséget érte pedig vállalja.

Hozzátette, hamarosan a rendőrségen is meg kell jelennie az ügyben.

„Teljes felelősséget vállalok a történtekért. Büntetőjogi és polgári jogi értelemben is. Nem szándékosan okoztam katasztrófát. Véletlen baleset történt, amit már nem tudtam megfékezni” – írta.

A korábban eloltott tűzzel kapcsolatban a Baranya megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte, az nyolc hektáron égett és három lakóházat, valamint négy további építményt is elpusztított, csak csütörtök éjjel sikerült végleg eloltani, miután katonai helikopter ehhez az orfűi tó vizét is felhasználta.

(Kiemelt kép forrása: Meteomecsek.hu)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.