Márki-Zay titkolja háborús terveit?

A kormány szerint a baloldal háborúba sodorná az országot. Kíváncsiak voltunk az ellenzéki tervekre.

2022. március 28., 11:23

Szerző:

Február 24-e, az orosz-ukrán háború kirobbanása óta a kormányoldal kommunikációjában Orbán Viktor a békepárti, míg az egyesült ellenzék a háború oldalán áll. Ezt a narratívát igyekeztek alátámasztani például Márki-Zay Péter, ellenzéki miniszterelnök-jelölt több nyilatkozatával is, amelyekben kijelentette: ha a NATO úgy dönt, akár harcoló magyar alakulatokat is vezényelne Ukrajnába. A krízis ellenzéki interpretálás szerint Orbán Viktor az orosz elnökhöz fűződő, szoros viszonya miatt kerékkötője az egységes NATO és uniós fellépésnek.

A témával kapcsolatban az alábbi kérdéseket küldök a miniszterelnök-jelöltnek:

  • Ahogy Ön is, úgy az ellenzék több politikusa is bírálta a kormányzatot és Orbán Viktor miniszterelnököt az orosz-ukrán háború kezelése miatt. Többször megfogalmazták: kormányváltás esetén másként kezelnék a krízist. Mit jelent ez konkrétan?
  • Orbán és kormánya minden, szavazásra bocsátott uniós- és NATO szankciót megszavazott, támogatott. Engedélyezték a fegyverszállítmányok áthaladását Magyarországon - kivéve Ukrajna irányába. Ön szerint mit kell még tennie ilyen helyzetben Magyarországnak?
  • Ön többször is jelezte: amennyiben ilyen értelmű NATO-döntés születne, akár magyar harcoló alakulatokat is küldene Ukrajnába. Bizonyára tisztában van azzal, hogy egy NATO-hadművelet kivitelezése során a tagállamok önként ajánlanak fel a szövetségnek segítséget – vagyis nem a NATO, hanem az adott tagállam határozza meg, milyen erőkkel kíván részt venni a műveletben. Ennek fényében Ön felajánlana egy NATO-hadművelethez magyar, harcoló alakulat részvételét? (Egyéb nemzetközi missziókban Magyarország általában logisztikai vagy egészségügyi támogatóként vállalt szerepet.)
  • Támogatja-e, hogy a NATO Ukrajna légterét, ukrán kérésre, saját hatáskörében, lezárja?
  • Az EU az évtized végére látja megvalósíthatónak az orosz energiahordozóktól való tagállami függés határozott leépítését. Ön szerinte ez előbb is megvalósítható?
  • Milyen lépések szükségesek ehhez?

Amint megkapjuk a válaszokat, cikkünket frissítjük.

(Kiemelt kép: Márki-Zay Péter az összellenzéki naggyűlésen a Műegyetem rakparton. Budapest 2022. március 15. Fotó - Karancsi Rudolf / 168.hu)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.