Márki-Zay Péter: Inkább szavaznék egy tisztességes fideszesre, mint Hunvald Györgyre

A rémhírek ellenére pártja nem indítja újra az elítélt MSZP-s polgármestert Erzsébetváros vezetéséért. Már van egy lehetséges közös ellenzéki jelölt, és egy új név is felbukkanhat, azt viszont még nem tudni, hogy vele szemben kit állít ki a Fidesz.

2019. február 19., 19:45

Szerző: Molnár Richárd

– Ez egy szimbolikus kijelentés volt, de fenntartom. Előbb támogatnék egy tisztességes fideszes jelöltet, mint olyasvalakit, akit egy büntetőeljárásban már elítéltek, vagyis például Hunvald Györgyöt - mondta a 168 Órának Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter, aki egy székesfehérvári és egy budapesti fórumán is megfogalmazta ezt. Annak kapcsán tette a megjegyzést, hogy Gulyás Márton politikai aktivista két hete megszellőztette, az MSZP erzsébetvárosi szervezete Hunvald György korábbi polgármestert indítja az idén őszi önkormányzati választásokon a kerület vezetéséért.

Bár a szocialisták cáfolták a hírt, és maga Hunvald sem tetet bejelentést semmiféle indulásról, az biztos, hogy nem ő a legideálisabb jelölt. 2002-2010 között volt Budapest VII. kerületének polgármestere, ám 2009-ben előzetes letartóztatásba helyezték hűtlen kezelés gyanújával. Ezután két jogerős ítélet is született ellene. 2014-ben a Kúria elmarasztalta két rendbeli hivatali visszaélés miatt, amelynek az önkormányzat lakáskiutalásaihoz volt köze.  Egy évvel később pedig a Szegedi Ítélőtábla két és fél év börtönt szabott ki rá hűtlen kezelésért és hivatali visszaélésért az önkormányzat nevében kötött valótlan tartalmú szaktanácsadói szerződések miatt, amelyek mögött nem volt valódi teljesítés. Az utóbbit azonban Kúria formai okokból hatályon kívül helyezte. mivel egyesíteni kellett volna az ellene zajló büntetőeljárásokat. Így 2016-ban azután újrakezdődött a pere.

Hunvald György tárgyaláson
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hunvaldot egyébként más ügyekben felmentették, és nem is kellett börtönbe vonulnia, mivel több időt töltött előzetes letartóztatásban, mint amennyire végül elítélték. Ráadásul két évvel a lemondása után, 2016-ban újra az erzsébetvárosi MSZP-szervezet elnökévé választották, miután letelt kétéves közügyektől való eltiltása. Vagyis úgy tűnik, helyi szocialista körökben egyelőre ő a non plus ultra.

Kérdés, hogy ez mennyire nehezíti meg a közös ellenzéki jelölt megtalálását Erzsébetvárosban, noha ez a bevallott célja az ellenzéki pártoknak akár a polgármesteri posztokról, akár önkormányzati képviselői helyekről legyen szó.

Az LMP és a Jobbik csak egy-egy önkormányzati képviselővel van jelen a 2014-ben választott kerületi közgyűlésben, de a 2018-as országgyűlési választáson együttesen csaknem a szavazatok 14 százalékát zsebelték be. Így ha ők beintenek Hunvald vagy más, vállalhatatlannak ítélt jelölt miatt, esetleg önálló jelöltet indítanak, az a Fidesz malmára hajthatja a vizet.

Erzsébetvárosban ugyanis elég szoros az élboly: a DK-s Oláh Lajos (az MSZP nem indított ellene jelöltet) a szavazatok 46 százalékával nyert Orbán Viktor ügyvédjével, a végül országos listán az Országgyűlésbe jutott fideszes Bajkai Istvánnal szemben, aki 37 százalékon zárt 2018-ban. A 2014-ben választott közgyűlésben hat képviselővel az MSZP, a DK, a Párbeszéd, egy civil szervezet és az az azóta megszűnt Együtt közös jelöltjei ülnek.

A 168 Óra úgy értesült, szóba került, hogy Szűcs Balázs, a Párbeszéd önkormányzati képviselője és református lelkész lesz a közös ellenzéki polgármester-jelölt Erzsébetvárosban. A háttértárgyalások azonban még zajlanak, és információink szerint más, ismertebb személy is fontolgatja a ringbe szállást ellenzéki oldalról.

Vagyis hiába a kerületi szocialisták Hunvald-nosztalgiája, az MSZP vezetése minden bizonnyal nem fogja hagyni, hogy az elítélt politikus jelöltté váljon. Ebbe valószínűleg bele is fognak törődni a helyi párttagok, ugyanúgy, ahogyan végül elfogadták a DK-s Oláh Lajos képviselő-jelöltségét is 2018-ban.

És kit indít a Fidesz? Forrásaink szerint egyáltalán nem biztos, hogy a helyi pártszervezet Vattamány Zsolt jelenlegi  polgármestert újraindítja ősszel. Vattamány mindig is konstruktívabbnak, együttműködőbbnek mutatkozott az ellenzékkel, ráadásul az ő kudarcának tartják, hogy az országgyűlési képviselővé avanzsáló alpolgármester, azaz Bajkai helyére sikertelenül próbált beülni Benedek Zsolt, a Fidesz helyi frakcióvezetője. Úgy tudjuk, polgármester-jelöltként Benedek neve is felmerült a Fideszben.

Vattamány Zsolt (balra)
Fotó: vattamanyzsolt.hu

Hivatalán keresztül Vattamány magabiztos választ adott az újraindulását firtató kérdésre: „Erzsébetvárosban egy olyan kivételes kapcsolat alakult ki a városvezetés és a lakosság között, amely a közös együttműködésen, párbeszéden alapszik. Mindennapi munkánk során folyamatosan érezzük a lakók támogatását, és tapasztaljuk a közös munka eredményeit. Véleményem szerint ebben a sikeres együttműködésben még számos lehetőség rejlik, így továbbra is szívesen maradnék partner ebben az összefogásban” - válaszolta e-mailben az erzsébetvárosi polgármester.

Mindezek fényében Márki-Zay 168 Órának tett, alábbi kijelentése sajátos ízt kaphat:

- Jobb egy vállalható fideszes jelölt, mint egy vállalhatatlan ellenzéki jelölt

- mondta a hódmezővásárhelyi polgármester. Kérdésünkre, hogy hol lehet majd meghúzni a határt, ha az őszi önkormányzati választásokra készülve, a közös ellenzéki jelöltek keresése közben olyan rovott múltú, rossz sajtóval rendelkező politikusokat támogat a helyi ellenzék egy része, mint Hunvald, Márki-Zay elmondta,

nyilván vannak vitatható esetek is az ellenzéki politikusok elleni bírósági eljárások kapcsán, Hunvald esetében viszont egyértelmű a helyzet.

Márki-Zay Péter
Fotó: Merész Márton

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint a helyi választópolgárok el fogják tudni dönteni, hogy ki az alkalmas, és ki a kevésbé alkalmas jelölt. - Mi nem önmagában a Fidesz ellen vagyunk, hanem az elmúlt 28 évben meghonosodott, megkérdőjelezhető politikai kultúra ellen. Ezen akarunk változtatni, és ebben akarunk megtisztulást elérni - mondta a városvezető, akinek politikai mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom igyekszik közös ellenzéki jelölteket találni az ország minden településén, és ebben együttműködik az ellenzéki pártokkal.