Márki-Zay Péter elmondta, kinek adná szívesen át nem vett mandátumát

Az egyesült ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje ugyanis nem ül be a parlamentbe.

2022. április 16., 06:15

Szerző:

Márki-Zay Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: a választási eredmény legfontosabb tanulsága az, hogy nem a jelöltek, nem a hibák okozták a vereséget, hanem a rendszer. Éppen ezért parlamenti tevékenység helyett szerinte most ellenállást kell felállítani.

Hódmezővásárhely polgármestere megjegyezte, hogy Karácsony Gergellyel tud egyetérteni, aki korábban azt mondta, hogy nem volt összefogás, ugyanakkor szerinte nyilvánvaló, hogy a Fidesz az előválasztási kampányban Dobrev Klárát támogatta, mert tudták, hogy Márki-Zayt nehezebb "összegyurcsányozni", de úgy tűnik, végül mégis sikerült. Ez a gépezet, amit a Fidesz kiépített, egy baloldali jelölttel nem verhető - hangsúlyozta.

Márki-Zay kiemelte, hogy nem egymásban kell keresni a hibást és a felelőst sem, mert ez a vereség a Fidesz "Halálcsillagának" köszönhető, a propagandagépezetnek, amellyel nagyon agresszíven terjesztették a fake news-t. Más megoldásokat kell találni, mint mondta, meg fognak keresni társadalomtudósokat, pszichológusokat, ki fogják találni, hogyan lehet legyőzni ezt a propagandagépezetet, amelyet a Fidesz működtet, ám addig is minden településen jelen kell lenni.

Arra a kérdésre, hogy ő maga miben hibázott, a politikus azt válaszolta: biztosan sok hibája volt, szerinte a kommunikációját egyszerűsíteni kellett volna, és bár igyekeztek mindent megtenni, hogy cáfolják a róla megjelent álhíreket, erre még nem volt meg a megfelelő módszer.

Amíg ezt meg nem találják, össze kell kapaszkodni mindenkinek Márki-Zay szerint, de elsősorban nem a pártokban látja a megoldást, hanem minden ellenzéki emberben. Hangsúlyozta, hogy mindenkit meg kell védeni, akit támadnak - szerinte sokan potenciális veszélynek lesznek kitéve, akár csak amiatt, hogy viselték a kék szalagot.

"A játékszabályokon kell változtatni, különben az eredmény sem fog változtatni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy egy demokratikus választáson nem lehet legyőzni egy nem demokratikus rendszert.

Beszélt arról is, hogy kell egy új párt, már csak az EP-választás miatt is, mert ott van a legkevesebb értelme a közös listának, ott meg lehet mérettetnie magát minden politikai formációnak. Elmondta, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom Kossuth Köreibe rengetegen jelentkeztek, szerinte ezeknek az embereknek a lelkesedését kell most kihasználni, hogy megtaláljuk az utat kifelé ebből a rendszerből.

Egy új párt alapításával kapcsolatban elmondta, hogy Gémesi Györggyel találkozott, de vele megbeszélték, hogy most vannak fontosabb dolgok is ennél. Pálinkás József pedig azt mondta, egy új pártba nem lépne be, de azt nem mondta, hogy ne működne együtt - tette hozzá.

Márki-Zay Péter korábban úgy döntött, nem veszi át mandátumát. Ezzel kapcsolatban mosta azt mondta, elsősorban a hat párt döntése lesz, hogy kié lesz a mandátum, ki fognak jelölni valakit. Hozzátette, hogy több javaslatot is tud tenni, de ez a hat párt kompromisszumán fog alapulni.

A politikus azt mondta, szívesen javasolná Szél Bernadettet, aki nem tudott nyerni Budakeszin, ugyanakkor hozzátette, hogy az MSZP-nek most 10 mandátuma van, de a pártfinanszírozás szabályai alapján jobban járnának, hogyha 11-en lennének, így nekik is szívesen adna egy helyet.

(Kiemelt kép: Budapest, 2018. május 1. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a Momentum Harcra Magyar! Tüntetés a jövőnkért! címmel szervezett tüntetésén a Kodály köröndön 2018. május 1-jén. MTI Fotó: Balogh Zoltán)