Márki-Zay: Lesz elszámoltatás, visszavesszük az ellopott vagyont

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje választási győzelem esetén, a romló gazdasági helyzet ellenére sem tervez megszorításokat. 

2022. március 31., 15:10

Szerző:

Hosszú, mindenre kiterjedő interjút adott Márki-Zay Péter a 24.hu-nak.  A miniszterelnök jelölt az interjúban elmondta: megválasztása esetén nem tervezi a rezsicsökkentés megszüntetését, de a benzinár-stop meghosszabbításáról még nem döntött. Márki-Zay egyúttal közölte, hogy nem tervez megszorító intézkedéseket annak ellenére sem, hogy a gazdasági környezet esetlegesen indokolná. A politikus úgy fogalmazott, hogy az „ellopott vagyon” és az uniós támogatások megszerzése garantálná a jóléti intézkedések fenntartását. 

„Hazahozzuk a fejenként másfél millió forintnyi uniós támogatást, amit Orbán nem kap meg, mert ellopná. Éppen ezért csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, lesz elszámoltatás, visszavesszük az ellopott vagyont”

– válaszolta a riporter kérdésére Márki-Zay, aki az interjú során hitet tett az atomenergia mellet. Mint mondta, „én, mint a világ legnagyobb atomerőmű-flottáját működtető cég egykori alkalmazottja, hiszem, hogy az atomenergia klímasemleges, gazdaságos, tiszta és biztonságos energiaforrás”. Márki-Zay Péter szerint ezzel párhuzamosan az Európai Parlamentben a Fidesz már megszavazta Paks 2 leállítását. „Orbán a világpiacinál lényegesen magasabb kamattal vett föl hitelt Oroszországtól az építésre, ráadásul verseny nélkül, indokolatlanul drágán szerződött a Roszatommal, ami durván ellentétes a magyar nemzeti érdekekkel, lényegében hazaárulás. A szerződést a kormányváltást követően azonnal fölülvizsgáljuk”, tette hozzá. 

Az interjú során az orosz-ukrán háború is szóba került. Márki Zay elmondta: határozottan támogatja Ukrajna NATO, illetve EU csatlakozását is. 

„Mindenki eldöntheti, hogy egy profinak hazudott tolvaj kommunikátorra szavaz, aki mindent papírból olvas, nyilvánosan szereplést nem vállal, a nyílt vitától retteg, még egy óvodás csoportba is csak golyóálló mellényben merészkedik, vagy szavaz egy becsületes emberre, aki órákig beszél fejből, és négy év alatt akár nyolcszor is pontatlanul fogalmaz”

– fogalmazott Márki-Zay az arra vonatkozó kérdésre, hogy hogyan értékeli a kampány során vitatott állításait. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt egyúttal arra kérte kritikusait, hogy hallgassák meg az összes eddigi bakiját a szövegkörnyezettel együtt.

(Kiemelt kép: Márki-Zay Péter beszél az Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott közös ellenzéki megemlékezésre, az Andrássy út–Dózsa György út sarkán. Budapest, 2021. október 23. Fotó: Adrián Zoltán/168.hu)