Máris nekiugrik a Fidesz a techcégeknek, jöhet a lengyel Facebook-törvény

Varga Judit bejelentette a közösségi oldalak ellen folytatott “mesterterv” első lépését.

2021. január 26., 17:15

Szerző:

 

A „Facebook-cenzúrát” mind gyakrabban emlegetik magyar kormányzati politikusok, most pedig már biztos, hogy tavasszal törvényjavaslatot terjesztenek az Országgyűlés elé a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról.

Mindezt Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon - az egyik közösségi oldal, ami ellen bosszút esküdtek - jelentette be.  

A kezdeményezés a lengyel Facebook-törvény ötlete alapján vált a Fidesznek is sürgetővé. Nem szeretnék ugyanis, hogy véleményvezéreiket vagy jobbos követőiket a közösségi oldalak bármiben is korlátozzák. 

Varga Trump letiltására is kitért posztjában:

"(...) ma már önkényesen bárki lekapcsolható az on-line térből bármilyen hivatalos, átlátható, tisztességes eljárás és jogorvoslat lehetősége nélkül. (...) A szándékos, ideológiai vagy üzleti érdekből történő digitális károkozás Magyarországon sem maradhat többé következmények nélkül!" 

Mint ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Kubatov Gábor a Fidesz alelnöke elmondta, hogy Trump letiltása miatt a legrosszabbra készülnek a 2021-es választásokat illetően ők is. Kiemelte, figyelik a lengyelek Facebook-törvényét, ha az a gyakorlatban működni fog, akkor 

Magyarországon és a világ számos országában követni fogják.

Korábban a lengyel kormány benyújtott egy új törvénytervezetet, amelynek célja, hogy megakadályozza a közösségi oldalakat a kifogásolható tartalmak törlésében – amennyiben az adott közlés nem szegi meg az ország törvényeit. 

A tervezet szerint a közösségi hálózatokat működtető cégek 50 millió zlotyiig (azaz 13,4 millió dollárig vagyis majdnem 4 milliárd forintig) terjedő bírsággal sújthatók, ha olyan tartalmat törölnek és olyan felhasználókat tiltanak le, amelyek, illetve akik nem mentek szembe a lengyel törvényekkel. Amennyiben a törvényt megszavazzák, 2022 januárban életbe is léphet. 

A „szólásszabadság védelméről” elnevezett törvény értelmében a lengyel kormány alapít egy úgynevezett szólászabadság-tanácsot is, amely

elrendelheti, hogy a Twitterhez és a Facebookhoz hasonló oldalak állítsák vissza a letiltott tartalmakat és profilokat. 

Így Lengyelországban nem fordulhatna elő például, amit a Twitter és a Facebook is meglépett Trumppal a Capitolium ostroma után. 

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.