Marad a hűvös, csapadékos idő – a hétvégén érkezhet némi enyhülés

Európát is és Magyarországot is fogva tartja még a késő téli időjárás.  

2023. március 29., 17:41

Szerző:

Nyugat-Európa időjárását egy hullámzó frontrendszer alakítja, amelynek középpontja az Atlanti-óceán felett található. Csapadék főként az északnyugati part mentén és Nagy-Britannia térségében hullott belőle.

A front előterében, a mediterrán térségben egy nagy kiterjedésű anticiklon épült ki, amely Európa középső területei fölé is benyúlik. Peremén a kelet-európai térség fölé hidegebb légtömegek érkeznek észak felől. Ennek hatására Lengyelországban és Szlovákiában is jelentősen lehűlt hajnalban a levegő, a minimumok -12 és -5 fok között alakultak.

A Kárpát-medence időjárását a nyugat felől érkező frontrendszer melegfrontja alakítja, amely a hideg, sarkvidék felől érkező légtömeget egyre inkább kelet felé szorítja, és helyébe enyhébbet áramoltat.

 Hazánkban várható időjárás csütörtök éjfélig: nyugat felől növekszik, vastagszik a felhőzet, az ország legnagyobb részén erősen vagy közepes felhős idő valószínű. Szerdán a Dunántúlon, éjszaka már másutt is előfordulhat gyenge eső.

Csütörtökön általában erősen felhős ég lesz a jellemző, amelyben előfordulhatnak szakadozások. Napközben nyugat felől egy csapadékhullám vonul kelet felé, amelyből többfelé várható eső, zápor, késő este délnyugaton esetleg zivatar is kialakulhat.

 Szerdán legfeljebb élénk, csütörtökön a Dél-Dunántúlon már egy-egy erős lökés is előfordulhat a déli, délnyugati szélből. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a keleti harmadban és homokhátságokon -4 és 0, nyugatabbra +1 és +7 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 10 és 20 fok között valószínű, nyugaton mérhetjük a magasabb értékeket.

(Kiemelt kép: illusztráció - ködös fák Galyatetőn 2020. november 26-án. Fotó: MTI/Komka Péter)

 

 

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.