Velünk marad a zord tél hétvégén is

Marad a télies idő a hétvégén is, de némileg enyhül a hideg: éjszakánként az eddigieknél gyengébb fagy várható és jellemzően 0 Celsius-fok fölött alakul a hőmérséklet a legmelegebb órákban. A szél élénk, olykor erős lesz.

2024. január 11., 16:35

Szerző:

Csütörtökön az éjszaka első felében még erősebben felhős lehet az ég, majd hajnalra általában csökken a felhőzet, de az Eger-Szeged vonal szélesebb sávjában reggelre rétegfelhőzet képződhet. Itt, illetve az északkeleti határ mentén fordulhat elő hószállingózás

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -7 és -1 fok között alakul, de a szélvédett északi völgyekben néhány fokkal hidegebb lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken döntően -1 és +4 fok között valószínű.

Pénteken többnyire változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, de a Duna-Tisza közén és a Tisza mentén egész nap borult maradhat az ég, és itt hószállingózás is előfordulhat. Az északi szél a Dunántúlon és az északkeleti megyékben megélénkül, főként a Bakonyban meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul.

Szombaton általában derült vagy gyengén felhős, az északi és a keleti országrészben változóan felhős idő várható. Csapadék általában nem lesz, de az északkeleti határ közelében néhol előfordulhat hószállingózás. A nyugati, északnyugati szél sokfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a fagyzugos helyeket leszámítva többnyire mínusz 7 és mínusz 2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 5 fok között alakul.

Vasárnap gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég. Csapadék általában nem várható, de az északi, északkeleti határ közelében néhol előfordulhat hószállingózás, havas eső. A nyugati, északnyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalban a fagyzugos vidékeket leszámítva általában mínusz 7 és mínusz 2, kora délután 1 és 7 fok között alakul a hőmérséklet.

Izlandtól Görögországig anticiklon nyúlik el, területén napos és borult, párás területek egyaránt vannak, utóbbiak főként a Brit-szigeteken és az Északi-tenger mentén jellemzőek, de az Alpok északi előterében is többfelé képződött köd. Ennek köszönhetően Belgiumtól Bulgáriáig igen hidegek az éjszakák, nagy területen -10 fok közelében alakulnak a minimumok, és napközben is nagy területen fagy.

Észtországtól keletre ciklon örvénylik, ennek köszönhetően a Skandináv-félsziget legnagyobb részén jelentősen enyhült az idő, mégpedig olyannyira, hogy Svédország és Norvégia középső tájain +5 fok fölötti csúcsértékeket is mérnek.

A Kelet-európai-síkságon és Finnországban több helyen havazik. Ugyancsak ciklonális mezőt figyelhetünk meg a Földközi-tenger nyugati medencéjében, emiatt nem meglepő, hogy a Baleár-szigetekről és Dél-Franciaországból is 20 mm-t meghaladó napi csapadékösszegekről érkeztek jelentések. 

Péntek estig a Kárpát-medence fölött átvonul az északi ciklon legyengülő hidegfrontja, jelentős változásra nem számíthatunk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MATTHIAS BEIN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Már 4 éve, hogy a kormány fenntartja a rendkívüli jogrendet, amivel felhatalmazást kapott arra, hogy olyan rendeleteket alkosson, amivel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.