Marad a borult ég

Estig jobbára borult lesz az ég, csak átmenetileg vékonyodhat el a felhőtakaró.

2023. december 24., 13:01

Szerző:

Hajnaltól délen kezd el jobban csökkenni a felhőzet, így hétfőn arrafelé már akár többórás napsütésre is kilátás van. Az északi, északkeleti megyékben vasárnap délután, illetve éjszaka időszakosan előfordulhat kisebb eső, később számottevő csapadék nem valószínű. A nyugatias szelet több helyen erős, vasárnap a hegyekben viharos széllökések kísérik.  A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 10 és 15 fok között valószínű, de a tartósabban felhős, szélvédett tájakon ennél hűvösebb idő lehet.

Kontinensünk délnyugati tájain magasnyomás hatására jobbára eseménytelen az idő. Ezzel szemben másutt ciklon és frontjaik teszik változékonnyá az időjárást. A Brit-szigetek fölött található ciklon hosszan elnyúló melegfrontja mentén kiadós csapadék volt, nem egy helyen 20, 30 mm-t meghaladó mennyiséget mértek. A hőmérsékletet tekintve is kettősség tapasztalható: a magasnyomás területén viszonylag enyhe az idő, míg északabbra hűvös, Skandináviában pedig kifejezetten hideg téli idő van. A Kárpát-medence időjárását a nyugat felől érkező enyhébb légtömeg alakítja a következő másfél napban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.