Már több mint kétezer tanár jelezte, hogy elhagyná a tanári pályát

Az aHangon petíciót indított a PDSZ és a Pedagógus Egység annak felmérésére, hogy országszerte hányan mérlegelik, hogy elhagyják a pedagóguspályát a státusztörvény bevezetése esetén. Két nap alatt több mint kétezren jelezték, hogy elhagynák a pályát.

2023. április 1., 19:34

Szerző:

Az aHang által indított petícióban két nap alatt már több mint 2200 pedagógus jelezte, hogy elhagyná a tanári pályát, amennyiben június 1-től érvénybe lép az úgynevezett közoktatási státusztörvény – írta az Index.

Ahogy korábban mi is megírtuk, petíciót indított a PDSZ és a Pedagógus Egység, hogy országszerte hányan mérlegelik, hogy elhagyják a pedagóguspályát a státusztörvény bevezetése esetén. A kezdeményezéshez csatlakozott a 2013-ban létrejött Hívatlanul csoport is.

Az aHang-on közzétett petíció oldalán megjelenteken kívül készült egy összefoglaló is arról, hogy milyen, a tanárok és a diákok jogait csorbító változásokat hozna a státusztörvény, amely szemléletesen igazolja, hogy a magyar kormány a törvénytervezettel nem tesz eleget az Európai Unióval az EFOP Plusz program keretében aláírt megállapodásának, amely szerint a „Kormány és a Parlament nem fog egyoldalúan bevezetni a pedagógusok munkaterheit növelő, a meglévő szakmai autonómiát korlátozó vagy a szakma vonzerejét csökkentő szabályokat. Ilyen intézkedésre kizárólag a legnagyobb pedagógus-szakszervezetekkel folytatott érdemi társadalmi párbeszéd alapján, különösen a szerzett jogok tekintetében konszenzusra törekedve kerülhet sor.”

(Kiemelt kép: Diáktüntetés az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján Budapesten, 2022. október 23-án. / Fotó: Pásztor Csaba / 168.hu)