Már tényleg csak egy olimpia vagy egy futball-vb kellene neki, Orbánnal egységfrontban a V4 és Kurz

Nem vesznek részt a visegrádi országok vezetői az Európai Bizottság által szervezett migrációs minicsúcson. A magyar kormányfőnek sikerült egységet kovácsolnia.

2018. június 21., 16:39

Szerző:

Nem vesznek részt a visegrádi országok vezetői az Európai Bizottság által szervezett migrációs minicsúcson

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Peter Pellegrini, Szlovákia miniszterelnöke, Andrej Babiš, Csehország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke, valamint Sebastian Kurz, Ausztria kancellárja közös csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón.

A Várkert Bazárban rendezett V4+Ausztria csúcstalálkozó nemcsak azért tűnik mérföldkőnek, mert korábban sosem vett részt a visegrádi országok tárgyalásain ilyen magas rangú vendég. Ausztria ugyanis két hét múlva átveszi az EU soros elnökségét, ráadásul Kurz roppant szigorú programot ismertetett az illegális bevándorlás megakadályozásra, s a kelet-európai országok, továbbá a jogállamiság kérdésköre miatt rendre kritizált uniós tagállamokkal való párbeszéd mellett is hitet tett. Az sem elhanyagolható, hogy a találkozó egy rendkívül feszült német- és összeurópai politikai helyzetben jött össze, amelyet kihasználva Orbán látványosan oldalára tudta állítani az osztrák kancellárt, miután Kurz maga a migránsválság kapcsán meghirdette az „arra hajlandó államok tengelyét”, benne az olasz és a magyar kormánnyal.

A visegrádi négyek és Ausztria csúcstalálkozója Budapesten Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh, Peter Pellegrini szlovák, és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, valamint Sebastian Kurz osztrák kancellár a V4+Ausztria csúcstalálkozó után közösen tartott sajtótájékoztatót a Várkert Bazárban
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Most Orbán Viktor azt mondta: nagy várakozásaik vannak Ausztria soros Európa Tanácsi elnökségével kapcsolatban.  A migráció kérdésében a hangsúlyt arra kell helyezni, amiben meg tudnak állapodni.

Egyetértés két dologban volt: meg kell védeni a határokat, a migrációs hot spotokat (ideigelenes táborokat) nem az EU területén belül, hanem azon kívül kell létrehozni. 

„Nem rejtettük véka alá azokat a kérdéseket sem, amelyekben nincs egyetértés" – mondta Orbán, aki szerint az atomenergia és az osztrák családi pótlékrendszer változásáról vitáztak. A feszültségpontokon gyorsan átlendülve aztán inkább arról is beszélt, hogy a V4 álláspontja szerint nem dolga az Európai Bizottságnak, hogy miniszterelnöki csúcsot szervezzen, mert ez az Európai Tanácsra tartozik.

– Ezért úgy döntöttek a V4-kormányfők, hogy nem mennek el erre a találkozóra.

– mondta. A kijelentés azért is érdekes, mert az eddigi hírek szerint

a magyar miniszerelnököt nem is hívták meg

a Jean-Claude Juncker által összehívott válságtanácskozásra. A hivatalos tájékoztatás szerint az egyeztetés célja, hogy „európai megoldásokat" keressenek a migráció kérdésére az uniós állam- és kormányfők jövő csütörtökön kezdődő rendes csúcstalálkozója előtt. A sajtóban arról számoltak be, hogy a hétvégi minicsúcsra Ausztria, Bulgária, Görögország, Málta, Németország, Olaszország, illetve Spanyolország vezetői kaptak meghívást, tehát a V4-ek nem, márpedig a mostani budapesti sajtótájékoztatón Kurz nem mondta, hogy ő maga se venne részt Juncker értekezletén.

A visegrádi négyek és Ausztria csúcstalálkozója Budapesten Orbán Viktor megkapta, amit akart: a V4 példátlanul egységesnek mutatja magát
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kurz arról beszélt, hogy elnökségük során nagyobb hangsúlyt fognak fektetni az EU védelempolitikájára. Nem az elosztásra, hanem a határok megvédésére kell koncentrálni – közölte az osztrák kancellár, aki szerint csak akkor tudunk határok nélküli Európát létrehozni, ha képesek vagyunk a külső határokat megvédeni. 

Az EU soros elnökeként aktív szomszédsági politikát akar folytatni Kurz a Nyugat-Balkánon is.

Az osztrák kancellár egységes Európát akar létrehozni, ahol jobban együtt tudnak működni a tagállamok.

Nem szó szerint, de Kurz elvetette a többsebességes Európa ötletét, sőt, kijelentette, az osztrák EU-elnökség mottója a védelmező Európa lesz. Ez alatt a belső jólét megvédését is értik. 

Pellegrini szerint nagyon konstruktív volt a találkozó, amelyben számos ponton egyetértő álláspontra tudtak helyezkedni. Ilyen például, hogy a V4-országok elégedetlenek az EU következő 7 évére tervezett uniós költségvetéssel, ezzel kapcsolatban még vitákra számít az Európai Tanácsban – amely álláspontja szerint is a megfelelő fórum a döntéshozatalra. Babiš háláját fejezte ki Orbánnak, amiért a magyar V4-elnökség alatt „erős és egységes csapat jött létre". A cseh miniszterelnök is beszélt arról, hogy nem egészen értik, miért szerveződött vasárnapra egy migrációs csúcs, hiszen jövő héten uniós csúcs is lesz ebben a témában.

Kurzhoz hasonlóan Babiš szerint is ki kell szélesítenie a Frontex hatásköreit, hogy például hatékonyan fel tudjon lépni az embercsempészek ellen. 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint ezen a találkozón „tanúi voltunk annak, hogy egységben az erő". A lengyel kormányfő „valamiféle felmelegített javaslatnak" nevezte azokat a dokumentumokat, amelyeket az Európai Bizottság megküldött nekik a vasárnapi migrációs találkozó előkészületeként. Morawiecki arról is beszélt, hogy

a V4 országok jelenleg Európa motorjai, s ennek a következő uniós költségvetésből is tükröződnie kell.

A visegrádi négyek és Ausztria csúcstalálkozója Budapesten Orbán Viktor nemsokára Peter Pellegrini szlovák miniszterelnöknek adja a V4-es soros elnöki tisztét, miközben Sebastian Kurz az unió elnöke lesz
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Végül Orbán megismételte a V4-ek és az őket kiegészítő Ausztria egységét, ahogyan azt is, hogy a maguk részéről az Európai Tanács, tehát az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő döntéshozatali fórum erősítésének jegyében hagyják ki a migrációs minicsúcsot, holnap pedig a – mint megírtuk – szintén Budapestre érkező Donald Tuskot fogja tájékoztatni közös álláspontjukról. Mindennek nemcsak a látogatók Európa soros, illetve állandó vezetését illetően befolyásos személye, hanem a migrációs politika, továbbá az uniós költségvetési tervezést érintő viták miatt is jelentősége lehet. 

Beszámoltunk arról is, hogy míg egyelőre a német fél továbbra sem erősítette meg, hogy Angela Merkel német kancellár július 5-re Berlinbe hívta a magyar miniszterelnököt, az már biztosnak látszik,  a németországi belpolitikai feszültségek, a kormánykoalíciós válság hatására a kancellár igyekszik közeledni az Orbán és néhány más, főként az olasz kormányfő alkotta migrációellenes tömb felé.

Ez a tömb ráadásul egyre egységesebbnek mutatkozik, hanem a jelentőségét érzékeltetve már írtunk arról is: Kurz szerint a beskatulyázás és a más véleményen lévők lenézése okozhatja az Európai Unió vesztét. Az osztrák kancellár abban az interjúban foglalt így állást, amelyet több, szombaton megjelenő lapnak adott azzal kapcsolatban, hogy július 1-jén Ausztria veszi át az Európai Unió soros elnökségét. – Ha a kelet-európaiaknak az a benyomásuk, hogy másodrendű uniós tagok, az minden, csak nem pozitív” – húzta alá az osztrák kormányfő a Der Standardnak, kifejtve azt is: „Ugye nem gondolják, hogy Orbán vagy Salvini kompromisszumkészebb lesz attól, ha minél magasabbról nézik le őket? – tette fel a kérdést. Kiemelte ugyanakkkor, hogy

a demokrácia és a jogállamiság nem lehet alku tárgya, más kérdésekben viszont teret kell engedni a különféle eltérő álláspontoknak, véget kell vetni a „folyamatos kioktatásnak”.

Ennek jegyében az EU új soros elnöke egyetlen szót sem ejtett arról, hogy Orbán Viktor akarata szerint Fidesz-KDNP és a Jobbik szerdán – a menekültek világnapján – elfogadta a menekülteket segítő civil szervezeteket megbélyegző Stop Soros törvényt, továbbá az uniós jogszabályokkal, valamint az európai jogállamisági előírásokkal számos ponton ellentétes hetedik alaptörvény-módosítást.