06:50 - 09:00

JÖN: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Már szerdai hatállyal kirúgja Gulyás Lászlót az SZTE

Az oktató trágár, szexista, rasszista kijelentései miatt döntött így az egyetem.

2021. május 5., 19:44

Szerző:

Lezárult a Gulyás László trágár, szexista és rasszista kijelentései miatt indult tényfeltáró vizsgálat: szerdán a parlament kulturális bizottságának ülésén elhangzott, hogy az SZTE kezdeményezte a tanár munkaviszonyának megszüntetését – írja a Telex. A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Hankó Balázs Zoltán azt mondta a bizottságnak, hogy az SZTE kivizsgálta a professzor ügyét, és arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy a professzort elmarasztalták, munkaviszonyának megszüntetését kezdeményezték.

A Hvg.hu korábban azt írta, Gulyás felmentése már szerdától hatályos, a kurzusait más oktatók veszik át. A Szegedi Tudományegyetem a hír után kiadott egy szűkszavú közleményt, amelyben csak a vizsgálat lezárulásának tényéről számoltak be.

Április elején derült ki, hogy hallgatói panasz alapján vizsgálat indult Gulyás László egyetemi tanár trágár, szexista és rasszista kijelentései miatt, Gulyás egyebek mellett arról beszélt, hogy az ember színe fehér. A hallgatók szerint a Szegedi Tudományegyetem oktatója évek óta ismert volt hasonló megnyilatkozásairól. Igaz, van, akinek éppen ez a szabadszájúság jött be, más esetleg katasztrófaturizmusból maradt az órán, ahol niggerekről, nemzetpusztító Soros-tervről, női szájjal tőrbe csalt Borkai Zsoltról hallhattak. Volt, aki Gulyás védelmére kelt, mondván, nem kell egyetérteni az egyetemi tanárral, de az ellene tett panasz nem több, mint a vélemények ütköztetését ellehetetlenítő cancel culture hazai megjelenése.

A hallgatói panasz után közel egy hónapra rendelt el belső vizsgálatot a SZTE rektora, Rovó László. A Hvg szerint a rektor végül kedden tudatta a döntést a pedagógusképző kar érintettjeivel.

Korábban Áder János és Gulyás Gergely is elhatárolódott a szegedi oktató kijelentéseitől, aki egyébként éppen az idén tavasszal kapott állami kitüntetést a „magyarság történetével kapcsolatos kimagasló színvonalú kutatásai, jelentős oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint a nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi” miatt.

(Kiemelt kép: A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épülete a Dugonics tér 13-ban. Fotó: MTVA/Bizományosi | Jászai Csaba)