Már Magyarországon is elérhető az egységes uniós zöld útlevél

Azok kérhetik, akik már legalább egy oltást kaptak, voltak fertőzöttek, vagy van negatív koronavírus-tesztjük.

2021. július 1., 06:44

Szerző:

Magyarország július elsején bevezeti az uniós védettségi igazolást (uniós zöld útlevél) is. A dokumentumhoz az EESZT nevű mobilapplikáció segítségével lehet hozzájutni. Az angol és magyar nyelvű uniós Covid-igazolást digitálisan és papíralapon is le tudják tölteni azok, akik utazni készülnek – írták a koronavírus.gov.hu oldalon. Egyébként a szerda esti Magyar Közlönyben is megjelent az erről szóló kormányrendelet.

Az uniós zöld útlevelet azok igényelhetik, akik legalább egy oltáson már túlestek, és azóta nem telt el egy év. A kormányzati tájékoztató oldalon hangsúlyozták, minden beoltott személy kaphat oltási bizonyítványt, függetlenül attól, melyik vakcinát kapta, de a tagállamok határozzák meg, hogy melyiket fogadják el.

Az EU-s feltételek szerint azok is kérhetik az igazolást, akik átestek már a fertőzésen. Ehhez egy tizenöt napnál nem régebbi pozitív PCR-teszt vagy antigén gyorsteszt. Az igazolvány maximális érvényessége ekkor 180 nap. A tagállamok azonban ettől rövidebb időpontot is megállapíthatnak. Egyes országokban a teszteredménye utána akár tizenegy nappal is kiállíthatják az igazolást.

Akiknek negatív koronavírus-tesztjük van, ők is igényelhetik az igazolást. A fogadó országok saját maguk határozhatják meg, milyen érvényességű tesztre van szükség a belépéshez. Ez lehet 24, 48, vagy akár 72 órás is. Magyarországra történő belépéshez 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt szükséges.

A Magyarországon belüli szolgáltatások igénybevételéhez továbbra is elegendő a magyar védettségi igazolvány vagy a mobilalkalmazásról bemutatott oltás igazolás. Az uniós Covid-igazolás bevezetésével egyidejűleg a magyar védettségi igazolvány (plasztikkártya) QR leolvasója is mutatja a második oltás dátumát július 1-jétől.

(Kiemelt kép: egységes uniós zöld útlevél mobilapplikáción. Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.