Már látszik, hogy mikor tér vissza a tavaszi időjárás

A folytatásban országos, jelentős csapadék várható, viszont péntekig még nem múlnak el a fagyveszélyes éjszakák. 

2024. április 22., 16:27

Szerző:

Április utolsó hetében is változékony időjárás, a megszokottnál hűvösebb idő várható. A hét elején még többfelé kell esőre és erős, olykor viharos szélre számítani, majd felszakadozik a felhőzet, és jellemzően gomolyfelhős, napos időre van kilátás, néha erős széllel, miközben lassú melegedés kezdődik és a hét végén ismét előfordulhat 20 Celsius-fok feletti hőmérséklet – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.

Keddre virradóan nyugaton, északnyugaton esőre ébredhetünk, majd napközben dél-délkelet felől egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, egy-egy zivatar. Élénk, erős lesz a délkeleti-keleti-északkeleti szél. Nyugaton, északnyugaton és északon csak 9 és 15, máshol 16 és 21 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet – írja az Időkép

A keddről szerdára virradó éjjel ismét egy újabb holdciklus ér körbe. Az idei év negyedik teliholdját figyelhetjük meg, de ehhez most nagyon nagy szerencse is kell, ugyanis sok felhő lesz felettünk, többfelé csapadékra is számítani kell, és csak nagyon kevés helyen vékonyodhat el, vagy szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Ugyanakkor a Hold április 23-án este még napnyugta előtt felkel, így ha felhőmentesebb helyen is lennénk, nem igazán látnák a holdkeltét – írja az Időkép

Szerdán sok felhő lesz felettünk, többfelé számíthatunk esőre, záporra, helyenként zivatarra. Többfelé erős, északnyugaton viharos lehet az északnyugatira forduló szél. Nyugaton és északnyugaton csak 6-10, máshol 11-17 fokot mutathatnak a hőmérők.

Csütörtökön helyenként zápor, néhol zivatar még kialakulhat, de már többfelé süthet ki hosszabb időszakokra nap. A nyugatias szél többfelé élénk, északon erős lehet, délután 8 és 15 fok közötti maximumokra van kilátás. Pénteken túlnyomóan napos idő ígérkezik helyenként futó záporokkal. Helyenként élénk lehet a déli-délnyugati szél, délután 14-19 fokot mérhetünk.

Szombattól jelentős melegedés várható

Pénteken gomolyfelhős, napos időre lehet számítani, elszórtan zápor előfordulhat. A nyugati, délnyugati többfelé megélénkül, néhol megerősödik. A hőmérséklet hajnalban általában 1-6 fok között várható, délutánra 12-19 fok közé melegszik fel a levegő. 

Szombaton gomolyfelhős, napos idő valószínű, néhol kialakulhat zápor. A déli, délkeleti szél több helyen megerősödik. A hajnali 3-10 fokról délutánra 15-21 fokig emelkedik a hőmérséklet. 

Vasárnap nagyrészt derült időre kell számítani, csapadék nem várható. A délkeleti, déli szél több helyen megélénkül, néhol megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 4-11, délután 16-23 fok között valószínű.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)