Már ki is derült, miért erőlteti annyira Orbán a lex CEU módósítását

2017. október 16., 15:59

Szerző:

 

Orbán Viktor miniszterelnök maga indítványozza írásban Kövér László házelnöknek, hogy már kedden – egy nap alatt – tárgyalja meg és szavazzon is az Országgyűlés a lex CEU módosításáról, a határidők meghosszabbításáról. Indítványában azt írja: a keddi parlamenti napirend megváltoztatását, a felsőoktatási törvény módosítását  „a törvényjavaslat mielőbbi elfogadásához fűződő kormányzati érdek indokolja".

A módosítás szerint az érintett egyetemek – köztük persze a CEU – 2018. január elsejéhez képest egy év haladékot kapnak, hogy teljesítse a törvényi feltételeket, azaz legyen érvényes amerikai kampusza és akkreditációja is.

A kormányzati érdeket senki nem érti, a CEU sem örül a hosszabbításnak. Úgy reagáltak a hírre: minden papírt benyújtottak már ahhoz, hogy a kormány aláírja New York állammal a CEU további működéséről a megállapodást, a határidő kitolásával viszont egy évvel tovább tart a bizonytalanság az egyetem körül. „A CEU sürgeti a magyar kormányt, hogy haladéktalanul írja alá a Magyarország és New York állam közötti megállapodást, valamint kinyilvánítja elkötelezettségét, hogy minden törvényes előírásnak eleget tesz, megvédi tanszabadságát, és folytatja működését, mint a magyar és a nemzetközi tudományos élet megbecsült tagja” – fogalmazott a közleményben az egyetem.

Pontosan erről van szó: azért olyan sürgős a törvénymódosítás, mert a kormány a lehető legtovább akarja húzni az egyezmény aláírását, semmiképp nem akarnak a választás előtt megállapodni semmilyen, Soros Györgyhöz köthető intézménnyel, a sokszor pocskondiázott „Soros-egyetemmel" pláne nem.

És ezt nem is titkolják különösebben. Balog Zoltánt az ATV kapta el a Parlament folyosóján, és megkérdezték, miért olyan sürgős a módosítás elfogadása. Az emberminiszter előadta a megértő kormányzat érveit, hogy időt adnak az egyetemnek a feltételek teljesítésére. 

Arra a kérdésre viszont, hogy a határidő módosítása hogy érinti a New York állammal aláírandó szerződés időpontját – ami az egyetemnek fontos, hogy kikerüljenek a mostani bizonytalan helyzetből – Balog azt válaszolta:

„Nincs erre szükség, hogyha módosítjuk a törvényt, akkor nem kell aláírni addig, amíg nem járt le a törvényes határidő. Tehát igazából ez ilyen szempontból okafogyott."

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.