Már a kormány kéri a Helsinki Bizottságot, hogy a jogerős döntés ellenére ne kelljen tisztázniuk a róluk állított hazugságot

2018. július 24., 19:06

Szerző:

A Magyar Helsinki Bizottságnak jogerős ítélete van arról, hogy a kormánynak a kormany.hu főoldalán, 30 napon át kint kell tartania egy bejegyzést, amely rögzíti a tényt:

a 2017 őszi nemzeti konzultációban a kormány valótlanságot állított akkor, amikor leírta: „a Helsinki Bizottság a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat védi, és ezzel pártolja a törvénytelenséget.”

Vagyis, a bírósági döntés alapján ez a kijelentés nem igaz. A következő lépés tehát az lenne, hogy a kormány, eleget téve az ítéletnek, kiteszi a – számára nyilvánvalóan kínos – szöveget. Ehelyett, a hvg.hu értesülései szerint a kormány a Kúriához fordult felülvizsgálatért. Mindeközben pedig a kormany.hu-n a szöveg, természetesen nem található. Csakis migrációellenes, sorosozós posztok virítanak rajta.

A lap szerint egy olyan, ideiglenes intézkedés iránti kérelmet is benyújtott a kormány, hogy a felülvizsgálat lefolytatásáig (ideiglenes intézkedésként) ne kelljen kirakniuk a szöveget. A Helsinki ettől függetlenül kérhetné a jogerős ítélet végrehajtását a határidők túllépése miatt, de a bizottság ügyvédje a hvg-nek azt mondta:

„szemben a kormánnyal, mi ennél a pernél is megőriztük a józanságunkat, és a lehető leggálánsabban járunk el, noha az alperes erre nemigen szolgált rá.”

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.