Már a kormány kéri a Helsinki Bizottságot, hogy a jogerős döntés ellenére ne kelljen tisztázniuk a róluk állított hazugságot

2018. július 24., 19:06

Szerző:

A Magyar Helsinki Bizottságnak jogerős ítélete van arról, hogy a kormánynak a kormany.hu főoldalán, 30 napon át kint kell tartania egy bejegyzést, amely rögzíti a tényt:

a 2017 őszi nemzeti konzultációban a kormány valótlanságot állított akkor, amikor leírta: „a Helsinki Bizottság a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat védi, és ezzel pártolja a törvénytelenséget.”

Vagyis, a bírósági döntés alapján ez a kijelentés nem igaz. A következő lépés tehát az lenne, hogy a kormány, eleget téve az ítéletnek, kiteszi a – számára nyilvánvalóan kínos – szöveget. Ehelyett, a hvg.hu értesülései szerint a kormány a Kúriához fordult felülvizsgálatért. Mindeközben pedig a kormany.hu-n a szöveg, természetesen nem található. Csakis migrációellenes, sorosozós posztok virítanak rajta.

A lap szerint egy olyan, ideiglenes intézkedés iránti kérelmet is benyújtott a kormány, hogy a felülvizsgálat lefolytatásáig (ideiglenes intézkedésként) ne kelljen kirakniuk a szöveget. A Helsinki ettől függetlenül kérhetné a jogerős ítélet végrehajtását a határidők túllépése miatt, de a bizottság ügyvédje a hvg-nek azt mondta:

„szemben a kormánnyal, mi ennél a pernél is megőriztük a józanságunkat, és a lehető leggálánsabban járunk el, noha az alperes erre nemigen szolgált rá.”