Már 400 orvosbáró van Magyarországon, és egyre többen jönnek haza a milliós fizetésekért

Nem eltüntetni kell őket, hanem kiegyezni velük. Legalábbis Lantos Csaba, a Róbert Károly Magánkórház volt tulajdonosa szerint.

2019. április 3., 13:04

Szerző:

Lantos Csaba milliárdos vállalkozó szerint a legmenőbb orvosok több milliót is megkeresnek Magyarországon, és a jelentős béremelkedés miatt elindult az orvosok hazaáramlása külföldről. A vállalkozó a Magyar Nemzeti Bankhoz közeli portálnak, a novekedes.hu-nak adott interjúban arról is beszélt, hogy sokan összekeverik a magán- és a közellátást.

Lantos Csaba egy éve adta el a sikeres Róbert Károly Magánkórházat. Elmondása szerint az utóbbi években nagyon sokan kezdtek lenni a magánegészségügyi piacon, erősödött a verseny, emiatt a bérek is emelkedtek.

Meglátása szerint még mindig emelkednek a bérek az egészségügyben, az orvosok külföldre áramlása pedig csendesedett. Egyre gyakoribb, hogy az orvosok teljesen kilépnek az állami ellátásból, és csak a magánszférában dolgoznak tovább.

– A legmenőbb orvosok itthon is megkeresnek 4-8 millió forintot. Egy jó szakorvos, gyakorlattal egymillió nettót hazavisz. Nálunk is hazavittek ennyit. És hozzáteszem, hogy legálisan, leadózva, nem a zsebbe dugdosva a pénzt

– jelentette ki Lantos Csaba. Úgy véli, hogy kikényszeríti a piac, hogy a legjobb szakemberek ennyit keressenek, de az állami szférában is jelentősen emelkedtek a bérek.

– A legjobb állami kórházak vezetői rákényszerülnek arra, hogy mindenféle eszközt használva, de megadják legjobb orvosaiknak ezeket a fizetéseket, mert különben tömegesen elmennek, ahogy arról olvashattunk is egy–két esetben

– tette hozzá.

Mivel nagy az elszívó hatása a magánegészségügynek, Lantos Csaba véleménye szerint nincs más lehetőség, mint a copayment rendszer, vagyis a magán és állami egészségügy kombinációja.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Lantos Csaba úgy látja, hogy fehéredik az orvosi szakma. Régen tipikus volt, hogy az állami rendelése mellett az orvos lakásrendelőt tartott fenn, amely szinte teljesen fekete pénz volt. Most az emberek minőségi szolgáltatás iránti igénye kikényszerítette, hogy ez megváltozzon.

Szerinte még most is vannak orvosbárók, de nem eltüntetni kell őket, hanem kiegyezni velük. Ő nagyjából 400 főre teszi a számukat.

Véleménye szerint ma Magyarországon az állami rendszerben az átlagos orvosi képesség nem rosszabb, mint Nyugat-Európában, de a véletlenen múlik és a lakhelyen, hogy egy beteg melyik orvoshoz kerül, milyen ellátást kap. Emellett nincs semmilyen nyilvánosság arról, hogyan működnek a kórházak.

– Elfogadhatatlan egy civilizált országban, hogy például ne lehessen tudni a keresztfertőzések arányát

– jegyezte meg.

Álláspontja szerint most keveredik a magán és az állami ellátás itthon. Más országokban is úgy működik, hogy akinek több pénze van, lényegesen jobb ellátást kap.

– Hazugság az, hogy mindenkinek minden és egyformán ingyenesen jár. Persze ehhez tudni kellene, hogy mi az, ami tényleg mindenkinek jár, például ilyen a sürgősségi ellátás. A mentő nem válogathat

– jegyezte meg.

Arról is beszélt az interjúban, hogy szerinte ciki itthon gazdagnak lenni, a magyar gazdaság pedig kiemelkedően teljesít, ilyen jó tíz évünk szerinte a kiegyezés óta nem volt.

10:56

A Magyar Közlönyben megjelentek a köztársasági elnök határozatai. Novák Katalin hét magyar állampolgárságot vont vissza, minden esetben Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján.

09:46

Az előzetes adatok szerint 2023 októberében 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg. 2022 októberéhez képest a születések száma 5,9, a halálozásoké 6,7, a házasságkötéseké pedig 9,6 százalékkal csökkent. A természetes népességfogyás lassult – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

09:46

Aki ingatlan eladásban vagy vételben gondolkodik, pontosan jól tudja, milyen szempontok befolyásolják egy-egy lakás vagy ház értékét. Az ingatlan állapota mellett természetesen annak elhelyezkedése, vagyis az utca is befolyásolja az árat.