Majdnem egy emberöltőnyi időt kellene spórolni, hogy összejöjjön egy új lakás ára

A négyzetméterárak a vidék és a főváros között úgy aránylanak egymáshoz, mint egy a háromhoz.

2021. október 29., 21:15

Szerző:

Budapesten háromszor annyi ideig kell félretenni a mediánbért egy használt lakásra, mint egy kisvárosban – számolta ki a Bank360 a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

A KSH tájékoztatása alapján a munkavállalók körében bruttó 333 825 forintot tett ki a mediánbér, vagyis nettó 221 993 forintot keresett egy munkavállaló. A Bank360 ebből számolta ki, hány évig kellene félretenni a nettó 222 ezer forintos mediánbért, hogy abból kijöjjön egy saját ingatlan Budapesten, illetve egy kisvárosban. A fővárosban a használt lakás sem olcsó, átlagosan 636 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért.

Egy 100 négyzetméteres ház esetében tehát 63,6 millió forintot kellene összegyűjteni, amire 23 évet és 11 hónapot kellene várni a jelenlegi mediánbér mellett. Gyorsabban jöhet össze a házra való egy kisvárosban, ahol az átlagos négyzetméterár közel harmada a budapestinek, mindössze 214 ezer forint. Így a 21,4 millió forintba kerülő 100 négyzetméteres használt házra jóval kevesebb ideig, 8 évig kell spórolni. Egy új ingatlan esetében az átlagos négyzetméterár Budapesten 786 ezer forint volt a KSH 2020-as adatai alapján, vagyis egy 100 négyzetméteres ház átlagára 78,6 millió forint. A 222 ezer forintos mediánbért 29 és fél évig kell félretenni ahhoz, hogy maradéktalanul összegyűljön az összeg. Ennél valamivel kedvezőbb a helyzet egy átlagos kisvárosban, ahol az átlagos négyzetméterár 470 ezer forint, így 47 millió forintos átlagár mellett összesen 17 év és 8 hónap szükséges egy 100 négyzetméteres új ház megvásárlásához.

 

(Kiemelt kép: Eladó lakás felirat egy régi fatáblás ablak alatt a XIX. kerületi Ady Endre úton. MTVA/Bizományosi: Róka László)

Tegnap 21:43

Magyarország gázellátása biztosított és az lesz a téli hónapok alatt is - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Tegnap 17:43

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.