Kiderült, mennyi funkcionális analfabéta van hazánkban

Az adatok megdöbbentőek. 

2021. december 5., 16:35

Szerző:

Habár Magyarországon a lakosság számának csak egy hangyányi része analfabéta,  minden negyedik-ötödik ember funkcionális analfabéta – derül ki az ATV vasárnapi cikkéből. 

A 20. század végétől létező  fogalom szerint minden olyan ember funkcionálisan analfabéta, aki ugyan el tudja olvasni a szöveget, de értelmezni már nem tudja azt. Vagy akár képtelen egy egyszerű űrlap kitöltésére is.

Hazánkban a különböző becslések szerint a felnőttek 16–33 százaléka funkcionális analfabéta.

Csoma Gyula és Lada László meghatározása szerint a funkcionális analfabetizmus olyan műveltségi állapot, amelyben az írás-olvasás képességének a szintje egyre kevésbé teszi lehetővé az új információk befogadását és közlését, az új tudás megszerzését, feldolgozását és kezelését, a személyközi interakciók lebonyolítását.

Sok esetben az ilyen állapottal küzdő illető nem képes még egy olyan egyszerű logikai művelet elvégzésére, probléma megoldására sem, mint például annak megállapítása, hogy két útvonal közül melyik a rövidebb

– írja a Jurátus ELTE oldal.

Egyébként Magyarországon az analfabéták száma meglehetősen alacsony, – 99,1 százalék nem az – Amerikában viszont csak a  lakosság  79 százaléka tud csak írni, és olvasni. A tankötelezettség törvénybe van foglalva Magyarországon, az analfabéták alacsony szám ennek is köszönhető, de a funkcionális analfabéták száma azonban magas.

Ki lehet jönni a rutinból?

A kutatások alapján elmondható, hogy Magyarországon a népesség 25 százaléka funkcionális analfabéta. Ez feltehetően abból is fakad, hogy amíg a diákok naponta találkoznak új szövegekkel, naponta kell azokat értelmezniük, addig a felnőtt lakosság sokszor ki is tudja kerülni, hogy ez mindennapi tevékenysége legyen és csak kevés szembejövő szöveget értelmez. Ezért mondhatjuk: kijönnek a rutinból.

A folyamatos gyakorlás ugyanis elengedhetetlen a szinten tartás és a fejlődés szempontjából.

Ám nem ez az egyetlen oka a romlásnak. A kutatásokból továbbá az is kiderül, hogy a drasztikus romlás legfőbb egyik oka az internet megjelenésében keresendő. Az internet hatására kevesebb szépirodalmi művet fogyasztunk, háttérbe szorult az egykor népszerű időtöltés, az olvasás. A KSH adatai szerint az olvasás folyamatosan veszít korábbi kiemelkedő népszerűségéből.

A szövegértés okozta nehézségek, a szövegértés hiánya ugyanakkor önmagunk kifejezését is egyre nehezebbé teszi. A szövegértési nehézségek folyamatosan rontják az érvényesülési lehetőségeket, alkalmazkodási esélyeket.

A szöveg­értéssel kéz a kézben jár a szövegalkotási képesség is. Így önmagunk kifejezése is nehezebb, ha nem értjük az olvasott szövegeket, mondatokat, szavakat

– derül ki a kutatásokon alapuló cikkből.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: 2016.07.17. - Mappa halom. Fotó: Beatriz Pérez Moya / Unsplash)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.