Magyarországon is megjelent az indiai mutáns

Eddig két embernél azonosították a koronavírus indiai varinását, egyikük kórházba került. Nem jártak külföldön, vagyis itthon kapták el a vírust.

2021. május 28., 12:10

Szerző:

„A járvány harmadik hulláma már mögöttünk van, a vírus továbbra is itt van, és az indiai mutáns is, jelenleg már Magyarországon is jelen van” – közölte György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. A járványügyi szakemberek szerint nem lehet kizárni, hogy lesz újabb járványhullám – tette hozzá.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy az elmúlt napokban két indiai variánssal fertőzött személyt azonosítottak Magyarországon. „Egyiküknél klinikailag könnyen, enyhe tünetekkel zajlott a betegség. A másik kórházi kezelésre szorul, de nincs szüksége lélegeztetőgépre” – mondta.  Kiemelte, hogy a két személy egyike sem járt külföldön. „A betegség nem ismer országhatárokat!” – mondta, hozzátéve, hogy számítottak rá, hogy az indiai variáns eléri Magyarországot. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy egyre több közlemény, publikáció jelenik meg arról, hogy az indiai mutáns ellen is védettséget adnak a vakcinák.

Müller Cecília a tájékoztatón elmondta, hogy az embereknek és a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően a koronavírus-járvány lecsengőben van Magyarországon. Az országos tiszti főorvos szerint valamennyi járványügyi adat folyamatosan javuló tendenciát mutat. Hozzátette: a védtelenek továbbra is veszélyben vannak, ezért érdemes felvenni az oltások valamelyikét. 

A 20. héten országos szinten 39 százalékos csökkenést mutat a fertőzöttek száma. A fertőzöttek átlagéletkora 42 év. A gyógyultak átlagéletkora 43 év. Az adatok azt mutatják, hogy a fertőzöttek jelentős részét az aktív, munkaképes korosztály teszi ki. A területi érintettséggel kapcsolatban elmondta, hogy a 20. héten a regisztrált esetek 14 százalékát a fővárosban, 13 százalékát Pest megyében, 9 százalékát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azonosították. A legnagyobb arányú csökkenést Somogy és Csongrád-Csanád megyében mértek.

(Kiemelt képünk illusztráció: Koronavírus antigéntesztet végez a Mobil Intensive Care Unit munkatársa a Keleti pályaudvarnál, 2020. december 21-én. Fotó: 168.hu | Dimény András)