Magyarország nem szerette volna, hogy a Sberbank vezetője felkerüljön az EU szankciós listájára

Magyarország és Ausztria is kétségét fejezte ki a Putyin-közeli üzletemberek szankcionálásával kapcsolatban. 

2022. április 11., 19:30

Szerző:

Két orosz oligarchát szeretett volna feketelistára tenni az EU, azonban Magyarország és Ausztria kétségeit fejezte ki a lépéssel kapcsolatban. Végül a többi kormány nyomására megváltoztatták véleményüket – írja a Reuters nyomán a Népszava.

Az újabb csomagot még a múlt hét pénteken fogadták el az ukrajnai invázió miatt – Moshe Kantor és German Gref került fel a szankciós listára. Mindkettőjüket olyan üzletembernek tartják, akik szoros kapcsolatot ápolnak Vlagyimir Putyinnal. Azonban Magyarország és Ausztria megkérdőjelezte a Kantor elleni lépést az uniós diplomaták szerdai tanácskozásán.

A magyar fél meglepetését fejezte ki amiért egy olyan személyt szeretnének feketelistára tenni, aki több magas kitüntetést is kapott uniós tagállamokban.

A brüsszeli magyar képviseletet nem tudták elérni, hogy kommentálják az értesülést, azonban Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szóvivője azt mondta, Ausztria soha sem tiltakozott egy ilyen lépés ellen, mint ahogy a jövőben sem fog. A már említett találkozón a magyar fél megkérdőjelezte azt is, hogy Grefnek – aki a Sberbank vezetője – miért kellene rákerülnie a listára.

A Reuters kommentárja megjegyezte, Magyarország és Ausztria is meglehetősen jó kapcsolatokat ápolt Oroszországgal a háború előtt és mostani hezitálásuk azt mutatja, milyen nehézséget jelent az uniónak, hogy egységes álláspontot képviseljen Oroszországgal szemben.

(Kiemelt képünk: A SBERBANK fiókja Újpesten, az Árpád út 56-ban. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)