Magyarország néhány hónapja még simán kiadott elítélt bűnözőt Macedóniának, csak Nikola Gruevszkiért kezdett el aggódni

2018. november 23., 20:56

Szerző:

Kedden derült ki, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak (BMH) mindössze egy hét után sikerült döntenie és menedékjogot adnia Nikola Gruevszki macedón exkormányfőnek, aki politikai üldöztetésre hivatkozva szökött Magyarországra a kétéves börtönbüntetés elől, ami után a 444 megkérdezte a macedón igazságügyi minisztériumot, hogy Magyarország, illetve az Orbán-kormány korábban is hasonló ügybuzgalommal aggódott-e valamelyik ide érkező macedón bűnöző sorsáért.

A válasz tanúsága szerint nem, a macedón igazságügyi minisztérium legalábbis azt írta, hogy Magyarország 2014 óta legalább 15 embert adott ki Macedóniának, a legutóbbi eljárást néhány hónapja zárták le, a folyamat pedig minden esetben simán ment. És ha ez nem lenne elég, Magyarország korábban soha fejezte ki aggodalmát a macedón igazságszolgáltatás működése vagy a helyi börtönviszonyok miatt.

Nikola Gruevszki – aki a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) élén tíz éven át volt kormányfő – azt állította, hogy koncepciós eljárást folytattak le ellene, manipulált, hamis felvételek alapján ítélték el, az ügyészség és a bíróság pedig politikai zsarolásra döntött az ő elítéléséről. Arról is ír, hogy ha Macedóniában börtönbe vonult volna, arra kellett volna készülnie, hogy likvidálják. Ennek hittek a magyar hatóságok is, Trócsányi László igazságügyi miniszter pedig jelezte, hogy a volt miniszterelnököt a macedón kiadatási kérelem ellenére sem fogják visszaküldeni a hazájába. Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában már azt fejtegette, hogy „az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel”, ha hozzánk fordul, akkor jár neki a tisztességes eljárás. Nem világos, hogy a miniszterelnök arra gondolt-e, hogy a Stop Soros néven kampányt először Nikola Gruevszki Macedóniájában indítottak az amerikai magyar milliárdos ellen, az Orbán-kormány csak átvette az egészet a szlogenjével együtt.

Orbán és Gruevszki
Fotó: Facebook/Nikola Gruevski

Nikola Gruevszki 2015-ben abba a Titanic néven ismert botrányba bukott bele, amelyben kiderült, hogy a VMRO-DPMNE több mint 20 ezer embert – tisztségviselőket és másokat hallgatott le illegálisan a 2014-es parlamenti választások előtt. Az emiatt indított per még folyamatban van, két év börtönre egy másik, Tank névre keresztelt ügyben ítélték, amiért  2012-ben törvénytelenül utasította Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós páncélozott Mercedes-Benz 600-ast magánhasználatra. A belügyminiszter egy külön tárgyalássorozat végén hat évet kapott.A két ítélet azok alapján a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján született meg, amelyeket 2015-ben a jelenlegi miniszterelnök, a szociáldermokrata Zaev hozott nyilvánosságra.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.