Német cég söpri be a magyar hadiipari fejlesztések hasznát

A Telex összegezte, mi mindent fog csinálni a négy hadiipari fejlesztésben is részt vevő Rheinmetall konszern Magyarországon.

2023. január 11., 08:25

Szerző:

A német hadiipari céggel, a Rheinmetall-al együttműködésben kezdett fejlesztésekbe a magyar Honvédelmi Minisztérium, derült ki a Telex összegző riportjából. A lap szerint négy fontos hadiipari üzemegység is fejlesztésekbe kezdett, nagyobb részben német, kisebb részben pedig török hadiipari eszközöket gyártanak majd:

Zalaegerszegen német Lyny lánctalpas járművek készülnek majd, 2023-tól, a tervek szerint évi 35-40 járművet tudnak gyártani. Kaposváron a török Gidran négykerekes meghajtású páncélozott járművek gyártásába kezdenek, Nyírteleken radargyártó üzem épül fel, Várpalotán pedig nagy kaliberű lőszereket készítenek ez évtől.

Két külön gyáregység már el is készült, Kiskunfélegyházán a Honvédelmi Minisztérium saját cége kézi lőfegyvereket, Gyulán pedig helikopteralkatrész-gyárat indítottak, utóbbi 51 százalékban a francia Airbus tulajdonában áll. De még ennél is fontosabb, hogy a Vodafone Magyarország állami felvásárlásában nemrég kulcsszerepet játszó 4iG információs technológiai vállalat a hadiipar területén is kulcsszerepet vállalt: 2022 folyamán a Rheinmetall ugyanis 25 százalékos részesedést szerzett a cégben, a két társaság később pedig a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-vel közös leányvállalatot is alapított.

Szalay-Boborvniczky Kristóf honvédelmi miniszter volt cége, a cseh repülőgépgyártó vállalat, az Aero Vodochody pedig azóta Hernádi Zsolt MOL-vezér tulajdonába került, bevételre tehát innen is számíthatnak magyar kormánykörök.

A riport szerint a gyulai Airbus-üzemene kívül minden más cég kizárólag a magyar honvédség számára gyárt majd hadieszközöket. A védelmi fejlesztések koordinálásával megbízott Maróth Gáspár, Orbán régi tanácsadója pedig a Portfóliónak úgy fogalmazott, külföldre is kell termelni, máshogyan a fejlesztésekben résztvevő külföldi cégek ugyanis nem tudnak profitot termelni: „... mi azért hozunk létre vegyesvállalatokat a piac vezető szereplőivel, mert egyértelműen megtérülésre, piaci eredményre számítunk. […] Minden közpénzt, amit beteszünk a hadiipar fejlesztésébe, megtérülési szándékkal helyezünk ide. Egy gyár kifejlesztése, felépítése kettő-öt év annak technikai színvonalától függően, a megtérülés általában öt és tíz év közötti”

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (k) beszédet mond az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx KF41 harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én. A kormányfő mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter b, elöl) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j, elöl). Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

17:04

Vasárnap néhány órára kisüthet a nap, ám a keleti országrészben erősebb felhősödés várható. Bár veszít az erejéből, erős marad a szél. Éjszaka a kemény fagyok is megérkeznek. 

16:55

A Magyar Orvosi Kamara meghatározta követeléseit, politikai és társadalmi konszenzust várnak el az ellátás javítása érdekében.  Követeléseik nyomatékosításaként a magyar orvosok képviselői úgy határoztak, nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon: a tagság eredményes tárgyalás hiányában a kórházak ügyeleteit biztosító önkéntes többletmunka felfüggesztése, az új háziorvosi ügyeleti szerződések aláírásának megtagadása és feladatellátási szerződéseik felmondása mellett dönt.

16:23

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom korábbi elnöke, európai parlamenti képviselő jövőértékelő beszédet tartott. A párt EP-képviselője gyermekvállalás miatt nem indult újra a tisztújításon, a pozíciót jelenleg Gelencsér Ferenc tölti be.

14:56

Reggel óta meg sem állnak a tűzoltók, folyamatosan dolgoznak a szél okozta károk felszámolásán. Kora délutánig több mint 2300 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, elsősorban a Dunántúlon. Több mint százezer fogyasztási hely maradt áram nélkül az elszakadt vezetékek miatt.