Magyarországra járnak tankolni az osztrákok, van aki plusz kannát is hoz

Egy osztrák lap arról ír, hogy az üzemanyag literenkénti 60 centet is meghaladó árkülönbsége miatt töretlenül folytatódik a benzinturizmus Burgenlandból Magyarországra.

2022. május 20., 12:51

Szerző:

Akár összesen 30 és 40 euró (kb. 11 ezer - 15 ezer forint) közötti összeget tudnak megspórolni az orsztrákok azzal, hogy Magyarországon tankolnak – írta a Kronen Zeitung.

A lap megjegyzi, hogy a magas üzemanyagárak miatt egyre többen követelik az osztrák kormánytól, hogy ott is vezessenek be üzemanyagár-stopot, ahogyan azt már hazánk megtette. Ausztriában jelenleg 1,8-2 euró között mozog a benzin literenkénti ára, addig hazánkban ez 1,24 euró. A gázolajnál is hasonló árak vannak a szomszédban: literenként 1,9-2,2 euróba kerül. 

Ezért sok burgenlandi rendszeresen átutazik Magyarországra, hogy ott megtankolja autóját, és gyakran plussz kannákat is magukkal visznek

– írta a Kronen. Az Osztrák Autó, Motorkerékpár és Túraklub viszont óvatosságra int minden „üzemanyagturistát”, ugyanis míg a magánszemélyek számára nincs törvényes korlátozás, addig előfordulhat, hogy egyes benzinkút korlátozza a kiadott üzemanyag mennyiségét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Felix Kästle / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)