200 ezer AstraZeneca-vakcinát adott el Magyarország Portugáliának

Portugália a nyolcadik ország, amelynek eladunk vagy adományozunk vakcinát.

2021. július 27., 14:28

Szerző:

Magyarország 200 ezer adagot adott el Portugáliának az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájából, beszerzési áron – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a portugál kollégájával, Augusto Santos Silvával közös sajtótájékoztatóján kedden Lisszabonban. A 365 ezer eurós, csaknem 132 millió forintos szállítmány a magyar kormány teherszállító repülőgépén érkezett meg Lisszabonba – írja az MTI.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország Európa egyik legsikeresebb oltási programját hajtotta végre, bár kicsit más stratégiát választott, mint a többi európai uniós tagország. A külügyminiszter szerint az, hogy a nyugati mellett keleti vakcinákat is bevetettünk a koronavírus elleni védekezés során, azt eredményezte, hogy ma Magyarország egészségügyi szempontból az egyik legbiztonságosabb ország az Európai Unióban. Kiemelte: felkészülten várjuk a delta variánst.

Portugália az Európai Unióban a harmadik, globálisan pedig már a nyolcadik ország, amely vakcinát kapott Magyarországtól. Eddig összesen 1 350 000 adag oltóanyagot adtunk el, kölcsön vagy adományba.

(Kiemelt kép: Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus elleni vakcinája a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton Nagykállóban 2021. június 3-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)

18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.