Magyarország egy lépésre áll a kínai vakcina engedélyezésétől

A Sinopharm gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait ellenőrizték az OGYÉI szakértői Pekingben.

2021. január 16., 17:43

Szerző:

Az OGYÉI szakértői azért látogattak Pekingbe, hogy a gyógyszerkészítmények helyes gyártási körülményeit ellenőrző, úgynevezett GMP (Good Manufacturing Practice - Jó gyártási gyakorlat) inspekciót végezzenek a Sinopharm leányvállalataként működő China National Pharmaceutical Group (CNBG) koronavírus elleni oltóanyagának gyártására kialakított üzemében.

A tavaly májusban átadott gyárban az ellenőrzést végző magyar szakértők végignézhették a teljes gyártási folyamatot,

továbbá rendelkezésükre bocsátották a gyártásról szóló, teljes dokumentációt is - számolt be az OGYÉI Hatósági Ellenőrzési Főosztályának vezetője, Lukács Ferenc az MTI-nek, méltatva a CNBG részéről irántuk tanúsított, nyitott hozzáállást.

A vakcina szállítása 2 és 8 fok közötti hőmérsékleten hőmérsékletkontrollal megoldható.

Lukács Ferenc hangsúlyozta: a vakcina gyártása egy modern gyárban, biztonságos körülmények között történik, az ellenőrzés során a magyar szakértőknek csupán olyan, apróságokat érintő észrevételeik voltak, amelyek a készítmény minőségét nem befolyásolják.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön elmondta: a magyar kormány gyakorlatilag már megállapodott a Sinopharmmal a vakcinabeszerzésről, az első adag szállításának - amely akár egymillió is lehet - az időpontja a magyar gyógyszerészeti hatósági engedélyezés gyorsaságától függ.

A Sinopharm oltóanyaga december 30-án kapta meg a feltételes piaci engedélyt Kínában, amely alapján a 18 és 59 év közötti korcsoportba tartozók körében alkalmazzák az országban. Az engedélyt azt követően adták meg a kínai egészségügyi hatóságok, hogy a gyártó közölte: a klinikai tesztek harmadik fázisából származó eredmények időközi elemzése alapján a szer 79,34 százalékos hatásossággal nyújt védelmet a koronavírus-fertőzéssel szemben.

Orbán Viktor pénteki interjújában méltatta a Sinopharm vakcináját, és elmondta, Magyarország tömegesen is be tud szerezni a vakcinából, ha a gyógyszerészeti hatóság egyszer engedélyezte azt.

Magyarországon nagyfokú a bizalmatlanság a kínai vakcinával szemben. Az Opinio közvélemény-kutató 1231 fős mintán végzett kutatása szerint 4%, a Pulzus Kutató 1000 fős mintájából pedig csupán 1% választaná a kínai vakcinát a jelenleg ismert oltások közül.