A fuvarozók egyesülete kevesli a napi 100 liter üzemanyagot

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint üzemanyag nélkül maradnak a magyar fuvarozók a karácsony előtt.

2022. november 18., 14:00

Szerző:

November 18-tól 100 literben limitálta a MOL a nagynyomású kútoszlopain vásárolható gázolaj mennyiségét. A korlátozás azokat a személy- és áruszállító vállalkozásokat sújtja, amelyek március óta már nem ársapkás, hanem piaci árú üzemanyagot vásárolnak, s munkaeszközükhöz csak dízel üzemanyagot használnak – közölte a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete felhívja a figyelmet arra, hogy 100 l üzemanyag nem fedezi egy tehergépjármű napi fogyasztását sem.

Ennyi gázolajjal legfeljebb 300 kilométert tehetnek meg a kamionok, amelyek az ellátási lánc működését garantálják.

E cégek jelentős része olyan kisvállalkozás, amely nem rendelkezik saját kúttal, számukra kiszámíthatatlanná válik a megfelelő mennyiségű üzemanyag beszerzése. A korlátozás arra kényszeríti a vállalkozásokat, hogy naponta többször küldjék a járműveiket tankolni, ami jelentős időkiesést és felesleges kilométereket – költséget – jelent, továbbá tervezhetetlenné teszi a gépkocsivezetők munkaidejét.

Az MKFE – értve, hogy a háttérben az ellátásbiztonság áll – határozottan kéri a Mol-t és a Kormányt, hogy a korlátozást gondolják újra, és a szankcióval ne a magyar közúti áru- és személyszállító vállalkozásokat sújtsák. Az érdekképviselet kiemelten fontosnak tartja az ellátási lánc fenntartását a karácsony előtti időszakban, ezért az ársapkával védettek körének további szűkítését javasolja, hogy a fogyasztás ott csökkenjen, ahol ez nem sért nemzetgazdasági érdeket.

(Fotó: AFP)