A II. kerületi önkormányzat jogsértően kampányolt a fideszes polgármester mellett a választási bizottság döntése szerint

2019. szeptember 23., 14:13

Szerző:

Jogsértőnek mondta ki a Fővárosi Választási Bizottság a II. kerületi önkormányzat egyszeri kiadványát, amelyben a kerületi eredményeket sorolták – írja a hvg.hu.

A 13 év együtt, Buda zöld szívében című kiadványt pont az önkormányzati választások előtt sikerült kiadnia a Láng Zsolt fideszes politikus vezette önkormányzatnak. Hosszan taglalják benne az elmúlt évek kerületi fejlesztéseit, valamint egy nagyinterjú is található benne a kormánypárti politikussal.

Fotó: Hír TV

A kiadványt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt először a Helyi Választási Bizottságnál panaszolta be. A párt szerint nem időszaki sajtótermékről, hanem egyszeri, közpénzen kiadott kiadványról van szó, amely közvetlenül a polgármesterhez köti a fejlesztéseket, ellenzéki álláspont nélkül. Álláspontjuk szerint a füzet alkalmas lehet a választói akarat befolyásolására.

A Helyi Választási Bizottság megállapította, hogy a kiadvány nem kampányeszköz, hanem a II. kerületi önkormányzat eredményeit mutatja be.

Az MKKP fellebbezett. Ezután a Fővárosi Választási Bizottság pedig arra jutott, hogy a füzetke igenis kampánykiadvány, amely pártlogók nélkül is alkalmas a választói akarat befolyásolására.

Az FVB közölte, hogy sérült az esélyegyenlőség a jelöltek között, mert az önkormányzat a közpénzen megjelenő kiadványában kampányidőszakban nagy megjelenési lehetőséget biztosított egy konkrét jelölt számára. Emellett a kiadvány sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét is.

Bírságot a bizottság nem szabott ki, de eltiltotta az önkormányzatot a további jogsértéstől.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.