Honvédelmi miniszter: háború van, hadműveleti szintre kell lépni

Megszólalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter a vezérkari főnök leváltásáról.

2023. május 2., 16:28

Szerző:

Háború van, és a nulladik, harcászati szintről hadműveleti szintre lépünk – ezzel indokolta a honvédelmi miniszter Ruszin-Szendi Romulusz felmentését és Böröndi Gábor kinevezését a Magyar Honvédség élére. Másik okként a fiatalítást említette Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A honvédelmi miniszter szerint a magyar kormány elkötelezett az azonnali tűzszünetet illetően, de elhúzódó háborús helyzetre számít az orosz-ukrán konfliktus kapcsán. Ehhez pedig hadműveleti szintű tudásra, szakértelemre van szükség. Szalay-Bobrovniczky Kristóf véleménye alapján mindez megvan Böröndi Gábor László altábornagyban.

Böröndi a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjeként szolgált, így a haderőfejlesztés folyamatát belülről ismeri és van kapcsolata a NATO felső vezetőivel – fogalmazott a miniszter 

Azt azonban nem indokolta meg részletesen, miért kezdeményezte Novák Katalin köztársasági elnöknél a Honvéd Vezérkar főnökének felmentését. Viszont cáfolta, hogy Ruszin-Szendi Romulusz leváltásának indoka a napi sajtóban megjelent hírekkel összefüggésben lenne.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)