Magyar György: többlépcsős visszaélés történhetett

Csak hétfőn folytathatják az előválasztást. 

2021. szeptember 19., 06:17

Szerző:

Magyar György a Civil Választási Bizottság elnöke az ATV Civil a pályán című műsorában azt nyilatkozta, hogy az informatikusok megállapították, hogy valamiféle háttértevékenység történt, de nem a jól ismert támadási formával találkoztak, hanem egy összetettebb, többlépcsős visszaélés történhetett, írja az atv.hu

Magyar György a műsorban elmondta, hogy először arra gyanakodtak, hogy a nagy érdeklődés okozhatta a bajt, hogy nagy terhelés érte a rendszert. Azonban egy informatikai csapat megállapította, hogy valamiféle háttértevékenység történt, mert nem a jól ismert támadási formával találkoztak, hanem ennél összetettebb visszaélés történhetett. Egyelőre ez egy hipotézis – tette hozzá a bizottság elnöke, írja az atv.hu

Korábban a 168-nak Magyar György azt mondta, hogy pánikra semmi ok. A Civil Választási Bizottság elnöke hangsúlyozta, ha volt, vagy lesz is hekkertámadás, azt a rendszer védeni tudja. 

Mint korábban írtuk, bizonyos információk szerint azért bénult az ellenzéki előválasztás szombaton indult voksolása, mert Kínából induló hekkertámadást észlelt, és az bénította meg a rendszert.  Az ugytudjukhogy.hu portál arról számolt be, hogy „elindult szombaton az ellenzéki előválasztás, de az élesben még soha nem használt informatikai rendszer már a péntek éjjeli tesztelés során bemondta az unalmast. Szombat reggel sikerült elindítani, nyolckor elkezdődött a szavazás, és lassan ugyan, de működött a rendszer kilencig, amikor ismét leállt”.

Csak hétfőn folytathatják az előválasztást. Az Országos Előválasztási Bizottság friss közleménye szerint minden részletre kiterjedő elemzést végeztek a rendszer összeomlásával kapcsolatban. Hozzátették, hogy ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét. 

 

(Kiemelt kép: 2021.08.25. Előválasztás illusztráció Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)