Magas aktivitású radioaktív hulladéktároló lesz a Mecsekben

Mellár Tamás A Párbeszéd-Zöldek országgyűlési képviselője szerint a kormány egy olyan javaslatot nyújtott be, mely szerint egy magas aktivitású radioaktív hulladéktároló lesz a Mecsekben. 

2023. november 21., 12:45

Szerző:

„A Kormány határozati javaslatot nyújtott be a radioaktív hulladékok kezeléséről. Ebben megerősítik azt, hogy a Nyugat-Mecsekben, Bodán továbbra is számolnak nagy aktivitású radioaktív hulladéktároló üzemmel” – írja Facebook oldalán Mellár Tamás A Párbeszéd-Zöldek országgyűlési képviselője. A tervezet szerint Pécstől alig néhány kilométerre fekvő Boda térségében több ezer éven át sugárzó anyagokat tárolna a kormány. Mellár Tamás a lakossággal való sürgős egyeztetést sürgeti. 

Az érintett települések lakóinak november 13-án közmeghallgatást tartott Boda Község Önkormányzata. A Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Ellenőrzési és Településfejlesztési Önkormányzati Társulás (NYMTIT) Lakossági Fórumára Boda-Bükkösd-Cserdi-Dinnyeberki-Helesfa-Hetvehely-Ibafa lakosait hívták. Jelen volt Wágner Antal, a Nyugat-Mecseki TIT alelnöke, dr. Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezető igazgatója és Molnár Péter az RHK Kft. kutatási osztályvezetője.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)