Ma is bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor és emberei nem tudnak igazat mondani uniós kérdésekben

Orbán brüsszeli zsoldosokról beszél, pedig a közös uniós határvédelem az állami hatóságok felügyelete, és a nemzeti jogszabályok szerint működne a bizottsági javaslatcsomag szerint. De vannak más gondok is a kormánykommunikáció valóságtartalmával.

2018. szeptember 14., 13:03

Szerző:

„Magyarországtól el akarják venni a határőrizet jogát, Brüsszelből zsoldosokat akarnak ideküldeni, akik be fogják engedni a migránsokat” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban szokásos péntek reggeli rádiós igehirdetésében. Beszámoltunk arról, miféle hazugságokkal igyekezett tüzelni választóit a kormányfő az Európai Unió összefogása és fellépése nyomán, amely valójában a magyar állampolgárok jogainak védelmét szolgálja.

Ezzel szemben Orbán tovább szőtte fantazmagóriáit arról, hogy „a terv az, hogy ha Magyarországot nem lehet rákényszeríteni a migránsok beengedésére, akkor el kell venni tőle a határvédelem jogát. Magyarországot meg akarják bélyegezni, a magyar ellenállást meg akarják gyengíteni. (...)

A magyar határőrök és katonák helyett, akik esküt tettek és akiknek fontos a hazájuk, zsoldosokat akarnak ideküldeni Brüsszelből, akik be fogják engedni a migránsokat – állította a miniszterelnök. 

Csakhogy Orbán Viktor ismét hazudott.

Megírtuk azt is: szeptember 12-én, az Unió helyzetéről szóló beszéde alkalmával Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök kijelentette: „Nem folytatható az, hogy minden egyes új hajó érkezésekor eseti megoldásokon kezdünk el civakodni. Az ideiglenes szolidaritás nem elégséges. Több szolidaritásra van szükségünk most és a jövőre nézve is – tartós szolidaritásra.” Az Európai Bizottság javaslatot a migrációkezelés és a határigazgatás reformjával kapcsolatos kompromisszumhoz még szükséges utolsó elemekre tett javaslatot, amint azt Juncker az Európai Parlamentben szerdán reggel, évértékelő beszédében is ismertette.

A dokumentumcsomagban az Európai Határ- és Parti Őrség további megerősítését és hatásköreinek bővítését javasolja, többek között egy 10 000 fős műveleti személyzetből álló készenléti alakulat létrehozása révén, hogy az intézmény megfelelhessen azoknak a közös kihívásoknak, amelyek Európa előtt állnak a migrációkezelés és a határigazgatás területén. Az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége megerősítésére annak érdekében van szükség, hogy a tagállamok teljes körű uniós műveleti támogatást vehessenek igénybe. Ez az, amiről a magyar kormányfő el akarja hitetni, hogy az állami rendvédelmi szervek – így a magyar határőrség – feje felett dolgoznának. Csakhogy a javaslatcsomag világosan leírja:

Jean-Claude Juncker beszéde, s a benyújtott javaslatcsomag is világos, Orbán Viktor azonban ismét hazudik belpolitikai céljai elérése érdekében

„Az Európai Határ- és Parti Őrség, az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége és az Europol szakértőiből álló csapatokat a Bizottság fogja koordinálni. A fogadó tagállam felügyelete mellett képesek lesznek ellátni az érkezők fogadásához, a védelemre szoruló és a védelemre nem szoruló személyek közötti különbségtételhez, valamint a menekültügyi és kiutasítási eljárásokhoz kapcsolódó összes feladatot.”

„Azon tagállam felügyelete és ellenőrzése mellett, amelybe kirendelték őket, az Európai Határ- és Parti Őrség készenléti alakulatának tagjai teljes körű műveleti hatékonyságuk biztosítása céljából képesek lesznek végrehajtási hatáskört igénylő feladatokat ellátni, így például személyazonosság-ellenőrzéseket végezni, a beléptetést engedélyezni vagy megtagadni a külső határokon, és embereket feltartóztatni a határon.”

Magyarán a „brüsszeli zsoldosok” a magyar határon:

  • 1. kizárólag a magyar kormány kérésére, válsághelyzetbe
  • 2. a magyar állami szervek felügyeletével és irányításával
  • 3. a magyar jogszabályok szerint

láthatnának el határvédelmi feladatokat.

Annak biztosítása érdekében, hogy az új Menekültügyi Ügynökség eleget tehessen megnövekedett feladatainak, a Bizottság 321 millió eurós költségvetést javasolt a 2019–2020-as időszakra, továbbá 1,25 milliárd euró összeget a 2021–2027 közötti időszakra. Az Európai Határ- és Parti Őrség javasolt korszerűsítésének összköltsége 1,3* milliárd eurót tesz ki a 2019-2020-as időszakban. A 2021–2027 közötti új uniós költségvetési időszakra javasolt összköltség 11,3 milliárd euró.

Ezeken felül ráadásul a Bizottság javaslatokat tett a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kiutasítására irányuló eljárások hatékonyságának javítására, korszerűsítve a visszatérésre vonatkozó hatályos uniós szabályokat, és meghatározva a következő lépéseket a kiegyensúlyozott migrációs politika alapvető elemét képező jogszerű migrációt illetően. 

Mindezeket a javaslatokat ráadásul még csak a jövő héten vitatják majd meg az illetékes tagállami vezetők. A salzburgi nem hivatalos találkozó előtt egy héttel előterjesztett új kezdeményezések márpedig csakis hozzájárulást jelentenek azokhoz a tárgyalásokhoz, amelyeket az uniós vezetők e találkozó során fognak folytatni a migrációról. A végső döntést az Orbán Viktort is soraiban tudó Európai Tanács hozza majd meg.

De nemcsak Orbán Viktor nem mond igazat azért, hogy saját jogállamellenes intézkedéseiről elterelje a figyelmet. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis augusztus 31-én – mint megírtuk – nagy jelentőséggel bejelentette:

az Európai Bizottság ismeretei szerint 54 millió eurót kifizet Magyarországnak a határvédelmi intézkedésekre.

Gulyás az akkori kormányinfón a 168 Óra többszöri kérdésére sem tisztázta, milyen uniós költségvetési alapból, konkrétan milyen intézkedésekre, milyen elszámolt költségekre ad ismét pénzt Magyarországnak az Európai Unió. Ismert ugyanis, hogy miközben a magyar kormány folyamatosan azt állítja, hogy Brüsszel nem támogatja a magyar kormányt a határvédelemben – amire a hivatalos rendőrségi statisztikán szerint is irreálisan sokat fordít a kabinet –, valójában az Európai Unió 2004 óta rengeteget fordított a magyar határvédelemre, s minden évben rendszeresen támogatja is azt.

Gulyás két hete azt állította, Orbán Viktor tavaly szeptemberi, az Európai Bizottság elnökének írt levelében a határvédelmi kerítés miatt és a 2015 migrációs válságában, valamint az azóta (miközben az Európába érkezett menekültek száma a huszadára esett vissza, a magyar kormány költségei megsokszorozódtak – a szerző.) keletkezett kiadásainak legalább felének megtérítését követelte, s a Bizottság most úgy ítélte meg, támogatja a magyar kormányzati erőfeszítéseket.

Ez azonban nem igaz.

A 168 Óra forrásai szerint ugyanis most az Európai Bizottság azokból a hétéves uniós költségvetési forrásokból egyébként is járó, Magyarországnak címkézett határvédelmi forrásokat fizeti ki, amelyeknek a magyar-szerb határszakaszon álló, az Európára nehezedő migrációs nyomást minimálisan befolyásoló kerítéshez semmi köze sincs. Orbán Viktor tavaly szeptemberi kérvényéről ugyanis, amely az uniós rendkívüli migrációs alapból követelne pluszforrásokat, 

információink szerint egyelőre nem is döntött az Európai Bizottság.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.