Luxusszálló lesz a természetes élőhely helyén Tihanyban

Letarolnák Tihanyban a Balaton-partot egy medencés luxusszálló miatt. Az önkormányzat boldogan asszisztál a természetes élőhely felszámolásához. 

2021. április 22., 21:39

Szerző:

Az Átlátszó vette észre, hogy Tihanyban már a mocsár sincs biztonságban a beruházóktól: a helyi önkormányzat egy lápos, fákkal borított területet is beáldozott a profit érdekében, és a Balaton-parti ingatlant 746 millió forintért értékesítette.

A medencés luxusszálló kedvéért a helyi építési szabályzatot (HÉSZ) is módosította a polgármester, de már egy újabb módosítás van napirenden: a szomszédos, önkormányzati tulajdonú lápot arra szeretnék használni, hogy a vendégek közvetlenül le tudjanak sétálni a Balaton-partra. A polgármester támogatja, hogy a „kaotikus állapotú” kisnádast rendbe hozzák, a helyiek szerint viszont a háborítatlan nádasban semmi „revitalizálandó” nincs. A fás telekre évekig hordták az aszfaltot, a hatásvizsgálat szerint a „köves talajt” a terep feltöltésére fogják használni, azonban a beruházó azt állítja, elszállíttatja az építési hulladékot.

Márciusban számolt be a lap először arról, hogy a Csányi-Hernádi-Garancsi trió épít állami támogatással szállodát Tihanyban, ami jelentős természetpusztítással jár. Most az is kiderült, hogy a félsziget déli részén egy másik hotel építése miatt, még nagyobb környezetpusztítás várható. 

A Tihany Révnél kezdődő mocsaras-lápos, Kenderföldek elnevezésű terület beépítéséről van szó, ahova 100–120 szobás szállodát, valamint több mint 20 lakóépületben 388 lakásos apartman komplexumot, medencéket és wellness központot képzelnek el. Szeretném megakadályozni, hogy itt hotel épüljön, ugyanis meg akarom őrizni ezt a lápot a mostani állapotában

– mondta lapnak egy helyi lakos.

 

(Kiemelt kép: Tihany, 168 Óra archív)