Liberális ébredés Budapesten?

Ezzel a címmel jelent meg a The Economist Kelet-Európával rendszeresen foglalkozó blogja. Az írás beszámol a március 15-én tartott Szabad sajtóért szervezett tüntetésről és idézi Orbán Viktornak a Nemzeti Múzeum lépcsőjén tartott beszédét is.

2011. március 18., 17:23

Szerző:

Ezrével jöttek, megtöltve Budapest belvárosának utcáit az Erzsébet hídtól kezdve” – kezdi a beszámoló. Látszólag szabad sajtót követelni jöttek, de valójában ennél sokkal többet akarnak. A szervezők szerint 1989 óta ez volt a legnagyobb megmozdulás. Az ünnepi és kedélyes hangulatú összejövetelen felszólalt többek között Adam Michnik, a jól ismert lengyel ellenzéki, aki felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt a média szabadságának tiszteletére. De ez a kormányellenes tüntetés nem csupán a médiáról szólt. Talán nem túlzás azt állítani, hogy „a liberális értékek újjászületésének” lehettünk tanúi a magyar közéletben.

Amióta a jobboldali Fidesz tavaly áprilisban soha nem látott kétharmados többséget szerzett a magyar parlamentben, a magyar liberálisok, független konzervatívok és baloldaliak körében a teljes tanácstalanság uralkodik; Orbán Viktornak, „Magyarország harcias miniszterelnökének” a vezetése alatt, kíméletlen tempóban és elszántsággal formálják saját képükre az országot – olvasható a beszámolóban – erős központosítással megszüntetik illetve elfoglalják a korábban független intézményeket. A keddi hatalmas és békés tüntetés megmutatta, hogy az ellenzéket még egyáltalán nem kell temetni.

A szerző ismerteti az 1848-as forradalom eseményeit, a 12 pontot, különös tekintettel a szabad sajtót és a cenzúra eltörlését követelő pontokat, melyek napjainkban újra aktuálissá váltak. Igaz ugyan, hogy az Európai Bizottság nyomására a Parlament kénytelen volt néhány pontban módosítani a Médiatörvényt, az továbbra is súlyos aggodalomra ad okot, legfőképp az új „őrkutya”, a Médiatanács, melynek kizárólag a Fidesz által kinevezett tagjai vannak.

A tüntetés helyszínétől nem messze – folytatja a szerző – tartotta „szokásos bátor” beszédét Orbán Viktor miniszterelnök, felidézve 1848-at és a szovjetek elleni ’56-os felkelést, hangsúlyozva, hogy a „magyarok összetartanak és ellenállnak minden kívülről jövő diktátumnak, beleértve az EU-t. „A valóban szabad Magyarországot nem a külvilág ideológiájában vagy brüsszeli példákban találjuk” – mondta Orbán Viktor, az EU soros elnöke.

A blog írója említést tesz még az SZDSZ és az MDF eltűnéséről és a két új párt, a zöld LMP és a szélsőjobboldali Jobbik parlamentbe jutásáról. „Egyre nagyobb az igény egy új párt megjelenésére, amelyik magában foglalja a toleranciát, a sokszínűséget és legfőképp, a modernitást. Ha és amennyiben megszületik egy ilyen párt, úgy a 2011. március 15-i tüntetést az új párt fogantatásának tekinthetjük” – zárja szavait a szerző.

S végül, de nem utolsó sorban; téved az, aki azt hiszi, hogy a Budapesten elhangzott szavakat csak Budapesten hallják. Ma már elhallatszanak egészen a ködös Albionig is.

További cikkeket olvashat Nagy-Britanniáról az

angolosan.huweboldalon.