Leváltották az Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjét, indoklás nincs

Indoklás nélkül, azonnali hatállyal váltották le Opauszki Andrást a Nemzeti Nyomozó Iroda éléről, ahová tavaly szeptemberben nevezték ki.

2022. június 30., 16:55

Szerző:

Pintér Sándor belügyminisztere június 30. hatállyal – indokolás nélkül – visszavonta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója, Opauszki András rendőr ezredes kinevezését – közölte a szaktárca az MTI-vel, nem részletezve a döntés hátterét. A közlés szerint Opauszki vezetői posztját július 1-jével Jeney Áron alezredes veszi át.

Opauszki nem sok időt töltött az NNI élén, mivel a belügyminiszter tavaly szeptember 1-jével nevezte ki az ezredest igazgatónak – írta a HVG.

Opauszki András korábban leginkább a magyarországi bűnszervezetek elleni harcra „szakosodott”, 2011 őszétől a kilencvenes évek felderítetlen leszámolásos ügyeit vizsgáló nyomozócsoport egyik csoportvezetőjeként dolgozott.

Mielőtt az NNI élére került, a szervezet felderítő főosztályát vezette. Az NNI vezetőjeként nem változtatott semmit, amit egy lapinterjúban azzal indokolt, hogy a szervezetnek elég világosak voltak már korábban is a feladatai. Az NNI főleg emberölési, kábítószeres ügyekre és az embercsempészekre koncentrál, de az elmúlt években egyre több dolguk akadt a kiberbűnözőkkel is, akikkel nehezen tudják tartani a lépést.

A kilencvenes-kétezres évekből is maradtak olyan, alvilághoz köthető gyilkossági ügyek, amelynek a felderítése az NNI dolga. Opauszki vezetése alatt fogták el például az 1999-es Döcher-gyilkossággal gyanúsított, az alvilágban Turek néven ismert nehézfiút, D. Alexet, de maradtak a rendőrségnek adósságai is, így például máig nem tudni, ki ölte meg a kilencvenes évek közepén Portik fiatalkori bűntársát, Muskovics Gyulát, vagy mi lett a szintén Portikhoz közel álló tárnoki Radics-család sorsa, akik nyomtalanul eltűntek.

Opauszki egyébként nyomozóként is jól ismerte a Portik-ügyet, 2012-ben ott volt Portik Tamás elfogásánál is.

Opauszki a bűnszervezetekkel 2006 óta foglalkozott, akkor került az NNI szervezett bűnözés elleni főosztályához. Szerepe volt abban, hogy az NNI – egy vádalku keretében – rács mögé tudott juttatni egy, még a hetvenes években Belgiumba disszidált szenior magyar „keresztapát”, aki a Holland-Antillákról behozott kokainnal látta el a Balatont.

Az elmúlt időszakban azonban több nagy, a sajtóban is felkapott ügy nem az NNI-hez, hanem a BRFK-hoz kötődött. A BRFK-n belüli nyomozócsoport ment utána például annak a T. Alexnek, aki Dominikáról irányított egy igencsak szofisztikált bűnszervezetet, nemrég pedig szintén a BRFK vitte a sajtó elé azt a milliárdos pénzmosási ügyet, amelynek nemzetközi szálai, de magyar szereplői is vannak.

A BM nem csak erről tett bejelentést csütörtökön, hanem arról is, hogy Pintér Sándor június 30-ával visszavonta Kiss Attila vezérőrnagy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének vezetői megbízását, mert a Belügyminisztérium rendészeti államtitkárának kabinetfőnökévé nevezik ki. A megyei kapitányságot ezután Czinege László dandártábornok, Heves megye eddigi rendőrfőkapitánya vezeti majd, az ő helyére pedig megbízottként Nagy Zsolt ezredes kerül. 

(Kiemelt kép: MTI Fotó: ORFK)

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.