Lévai Katalin: Nagyon régóta nem történik valódi politikai tevékenység az MSZP részéről

Juhászné Lévai Katalin a hajdú-bihari szocialista választmány volt tagja pert nyert az MSZP ellen a Fővárosi Törvényszéken. Az ítélet értelmében törvénytelen volt a megyei szervezet 2020-as tisztújítása, vagyis az MSZP országos tisztújítása is törvénytelen. Az ítélet viszont még nem jogerős.

2022. május 26., 20:18

Szerző:

Pert nyert a közelmúltban a Fővárosi Törvényszéken az MSZP ellen a párt országos választmányának hajdú-bihari tagja, Huszka Imre, akit a jelek szerint „elfelejthettek kizárni a pártból”, így jogszerűen indíthatott pert a szocialisták ellen. Nem úgy, mint az ügyet I. rendű felperesként elindító Juhászné Lévai Katalin, az MSZP volt Hajdú-Bihar megyei választmányi elnöke, aki ellen 2021-ben fegyelmit indítottak, ám még kizárása előtt kilépett a pártból.

Két olyan embert engedtek mandátumhoz jutni, akik nem is voltak tagjai a Szocialista pártnak, ezért a küldöttgyűlés alapszabály ellenes volt, ennek ellenére megtartották küldöttgyűlést. „Végigmentem a párt összes fórumán és miután mindenhol elutasították a beadványunkat úgy döntöttem, hogy erkölcsi kötelességem bebizonyítani a jogszerűséget, ezért az Országos Etikai Egyeztető Bizottsághoz fordultam” – mondta el a 168.hu-nak Juhászné Lévai Katalin.  

Menet közben az Országos Etikai Egyeztető Bizottság elutasította beadványt és eljárást indítottak Lévai ellen, mivel a Bizottság tudtára jutott, hogy Lévaiék bírósághoz fordultak. „Biztosra tudom, hogy egy embert rám állítottak, aki napokon keresztül figyelemmel követte a tevékenységemet a privát Facebook-oldalamon, és véleményük szerint (fotó is bizonyítja), többször like-oltam a Demokratikus Koalíció híreit, mint a szocialista pártét. Ezért akartak engem kizárni az MSZP-ből, ezért indíthatott eljárást ellenem az etikai bizottság” – közölte Lévai.

„Azt gondolták ha engem kizárnák a pártból akkor attól kezdve megszűnik az eljárás a bíróságon, mert akkor már nincs illetékes aki a szocialista pártot beperelné” – mondta. Hozzátette: Huszka Imrének nincs Facebook oldala, így őt nem tudták megfigyelni, nem tudták kizárni, ezért tudtuk végigvinni a pert. Lévait végül nem zárták ki a pártból, mert önszántából lépett ki.

Arra kérdésünkre, hogy milyen következménye lehet annak ha a 2020-as országos tisztújítás valóban törvénytelenül zajlott le és az akkor megválasztott pártvezetés sem jogszerűen működött, azt felelte, hogy „olyan nagy baj nem lenne belőle, hiszen eddig sem működött. Hajdú-Bihar megyében rosszabb állapotok vannak, mint országszerte, (a párton belül, a Szerk.) tehát gyakorlatilag valódi politikai tevékenység nagyon régóta nem zajlik, és gyakorlatilag a tisztújításon megválasztott emberek illegitimek voltak két éven keresztül.”

„Nem szolgák vagyunk, hanem gondolkodó és vitatkozó emberek. Egy vezetőnek el kell viselnie, hogy nem mindenki ért vele egyet, és ezek az eszközök, amik a legsötétebb Rákosi korszakra emlékeztetnek engem, ki kellene irtani a politikából főleg a baloldali politikából.”

(Kiemelt képünk: Budapest, 2017. december 9. Molnár Gyula pártelnök a Magyar Szocialista Párt budapesti programbemutató nagygyűlésén 2017. december 9-én.MTI Fotó: Illyés Tibor)Nagy