Levágták az agyaraikat a szadai elefántoknak, mielőtt elásták őket

Megcsonkították a rejtélyes körülmények között elpusztult szadai elefántokat – derült ki nemrégiben a Természetvédelmi Hatóság leveléből, amelyet az Állatmentő Sereg nevű állatvédelmi szervezetnek küldtek.

2020. november 17., 11:30

Szerző:

Mielőtt a tulajdonosai elföldelték volna a tetemeket, az agyaraikat levágták - írja a Blikk. A Facebookon közzétett irat szerint „az elpusztult elefántegyedek agyarai eltávolításra kerültek”.

De vajon ki  vágta le és miért az egyébként nagyon értékes agyarakat? Az Állatsereg közösségi oldalán megjelent posztból az is kiderül, hogy az ilyen termékeknek a feketepiacon nagy értékük van: John Scanlon, a CITES-egyezmény mögötti nemzetközi szervezet főtitkára szerint egy kiló elefántcsontért akár félmillió forintnak megfelelő dollárt is elkérnek az orgazdák. 

„Elefántból egyre kevesebb lesz, környezetvédők szerint naponta 100 elefántot mészárolnak le az orvvadászok és alig 400 ezer egyed él már csak a földön” – mondta el Lipp Adrienn vadgazdálkodó és hivatásos vadász, aki szerint az elefántcsontból készült dísztárgyak feketepiaci értéke ezért is nagyon magas, de mindig változó.

Mambo és Betty megcsonkításának körülményei olyan rejtélyesek, mint a haláluk. A Szadai Szafari Parkban tavasz óta élő 37 éves Mambo Európa egyetlen cirkuszi bikája volt, a porond csillagjaiként léptek fel társával, a 35 éves Bettyvel.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.