Letöltendő börtönbüntetést és vagyonelkobzást kér az ügyészség Kuna Tiborra

2018. június 29., 09:01

Szerző:

Az ügyészség azzal vádolja Kuna Tibort, a kormány korábbi, most hirtelen kegyvesztetté vált kedvenc kommunikációs vállalkozóját, hogy fiktív számlákat vásárolt azért, hogy csökkentse Young and Partners nevű cége adókötelezettségét. A vádak szerint a bűnszervezetben résztvevő cégek a Kuna által kért összegben és időpontra kiállították a számlákat, Kuna utalt, majd néhány napon belül vissza is kapta a pénzt, miután levontak 9 százalék jutalékot a „szolgáltatásért” – írja a 444.

A vállalkozót különösen nagy vagyon hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, és hamis magánokirat felhasználásával vádolják. Az ügyészek letöltendő börtönbüntetést és vagyonelkobzást kérnek az okozott kár erejéig, és azt is, hogy a bíróság tiltsa el a cégvezetéstől Kunát, aki szerintük összesen 245 millió forintnyi hamis számlát fogadott be, és ezzel 52 milliós kárt okozott a költségvetésnek.

Csak tavaly a Young and Partners 7,5 milliárd forintos árbevétel mellett 1,2 milliárd forintos profitot termelt. Másik nagy cége, a Trinity szintén csak tavaly 21 milliárd forintos árbevétel mellett 2,2 milliárd forintos profitot termelt. Kuna cégei intézték többek között a tavalyi vizes vb, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, a Szerencsejáték Zrt. kommunikációját, de szerveztek vallási konferenciát is a kormánynak.

A Rogán Antal minisztériumához rendelt Nemzeti Kommunikációs Hivatal a múlt héten váratlanul szerződést bontott Kuna, illetve a Rogán szomszédja, Csetényi Csaba vállalkozásaival. Ami azt jelenti, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyeduralkodóvá tette Balásy Gyula cégeit, ugyanis az NKH-n keresztül fizeti a kormányzat a milliárdos reklámkampányokat.

A portál emlékeztet arra, hogy Kuna tavaly év végén választ adott egy nagy rejtélyre. Azt mondta, hogy

„azért indulnak kevesen a[z állami kommunikációs] közbeszerzéseken, mert ez kemény meló”.