Gulyás: Nincs még itt az ideje a lazításnak

A kancelláriaminiszter szerint egy héten belül elérhetjük a harmadik hullám csúcsát, a nyitást pedig a beoltottság mértékétől teszik függővé.

2021. március 18., 10:03

Szerző:

A kormány két hete, március 4-én jelentette be, hogy a súlyosbodó járványügyi adatok miatt további szigorításokat rendel el, ezek értelmében bezártak az iskolák és az óvodák. A szolgáltatások országszerte szüneteltek, ahogy a nem létszükségletű boltok is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón azt mondta, a napi járványadatok nagyon rosszak, de közeledünk a harmadik hullám csúcsához. A szakértők szerint néhány napon, egy héten belül bekövetkezik a tetőzés. Elmondása szerint a kapacitással nincs probléma, jelenleg 11 ezer szabad kórházi ágy áll rendelkezésre, amelyek közül több mint ezer lélegeztetőgéppel is fel van szerelve. Medikusok, rezidensek is csatasorba álltak – mondta. Két és félszer ennyi lélegeztetőgépre szoruló beteget is el tudnánk látni – mondta, azt is megjegyezve, egyelőre úgy látják, erre nem lesz szükség. 

Gulyás kijelentette: a lazításnak még nincs itt az ideje, ez csak akkor jöhet, ha folytatódik az oltás. A jelenlegi helyzetben a szabályok betartása a legfontosabb, ezért mindenkit arra kérnek, csökkentsék a kontaktusok számát. Ha ezek teljesülnek, nem lesz negyedik hullám, és megkezdődhet a nyitás – mondta. 

A nyitásról szóló nemzeti konzultációt ma este nyolc órakor lezárják, és a hétvégén nyilvánosságra hozzák az eredményt. A konzultáció alapján döntenek majd a védettségi igazolványokkal járó privilégiumokról és a nyitás menetéről is. Utóbbit a beoltottak számához fogják kötni. Pénteken egyébként Orbán Viktor kormányfő tesz további bejelentéseket a reggeli rádióinterjújában. 

Gulyás Gergely azt mondta, a védettségi igazolványok postázása folyik, eddig több mint 1 millió 400 ezer dokumentumot állítottak ki. Hozzátette: az AstraZenecával kapcsolatos kételyek remélhetőleg lezárulnak, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) délután tesz ezzel kapcsolatos nyilatkozatot. A miniszter nem tud olyan emberről Magyarországon, aki az AstraZeneca-vakcina után meghalt volna.

Egy héten belül minden vakcinát felhasználunk, ami Magyarországra érkezik, ha az átesett az ellenőrzésen, júniusra, május végére pedig elérhetjük a teljes átoltottságot – mondta, majd megjegyezte: a keleti vakcinák minden ellenőrzésen átestek.

A szombathelyi oltóponttal kapcsolatban elmondta, nem oltópontokra van szükség, hanem vakcinára. Politikai haszonszerzésnek tartja az ezzel kapcsolatos vitát. 

Gulyás Gergely szerint az érettségi időszakára elég vakcina lehet ahhoz, hogy a tanárok megkaphassák az oltást. Azt is megjegyezte, hogy a bírák és az igazságügyi dolgozók – összesen 4500-an – kaptak már vakcinát.

A miniszter elmondta, nincs hatálya a Covid-igazolványnak, mert egyelőre nem tudják, meddig ad védelmet a vakcina. Ha valaki megbetegedett és ezért élvez védettséget, akkor a betegség végétől számított fél évig lesz érvényes az igazolvány. Végül pedig elmondta: ha valaki nem tud arról, hogy beteg volt és antitestek képződtek a szervezetében, a vérvizsgálat igazolhatja, hogy átesett a betegségen, számára négy hónapra állítják ki az igazolványt.

A kínai vakcinák szállításával kapcsolatban Gulyás elmondta, a korábban megvásárolt Airbus 330-as teherszállító repülőgépet használva körülbelül 70 ezer euróba kerül egy kínai út; korábban, amíg ehhez gépet kellett bérelni, 200 ezer euró feletti összeget fizettek.

Arra a kérdésre, hogy kötelezővé tenné-e a kormány az FFP2-es maszk viselését, Gulyás Gergely elmondta, soha nem volt ilyen terve a kormánynak, csak a maszkviselés kötelező, ezen nem is kívánnak változtatni.

A sporteseményekkel kapcsolatban elmondta, véleménye szerint nagyobb kockázatot jelent a határnál ingázók esetében, hogy fertőzést hoznak az országba, mint a sportolók esetében, így továbbra is megtartják a fontosabb sportversenyeket.

Gulyás Gergely járványmatematikusok számításaira alapozva megjegyezte, még a harmadik hullám csúcsán sem valószínű, hogy 14-15 ezernél több lenne a kórházban ápoltak száma. Kiemelte: a katasztrófavédelemnek húszezer fő feletti terhelésre vonatkozó terve is van.

Az NNK minden esetben megvizsgálja a vakcinákat – mondta a miniszter. Ha biztonságosnak találja, minden háziorvosnak kötelessége ezt elfogadni, és oltani, ugyanis életeket veszélyeztet az az orvos, aki nem akar oltani, míg a vakcina életeket ment.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, a választás előtti évben nem lehet változtatni a külföldön élő magyarok szavazásának szabályain, de ő „egyébként sem nyitná tágabbra a levélszavazás kapuját”.
 

(Kiemelt kép: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.